Foto: EPA-AFI

Losandželosā svētdien notika 76. ikgadējā Amerikas Kino mākslas un zinātņu akadēmijas balvas «Oskars» piešķiršanas ceremonija, par kuras absolūtu favorīti kļuva Jaunzēlandes režisora Pītera Džeksona triloģijas «Gredzenu pavēlnieks» pēdējā filma «Karaļa atgriešanās», kas ieguva 11 «Oskarus».

Filma tika apbalvota labākās filmas, labākā režisora, vizuālo efektu, mākslas režijas, tērpu dizaina, skaņu montāžas, grima, oriģināldziesmas, oriģinālpartitūras, filmas montāžas un adaptētā kinoscenārija kategorijā.

Labākā aktiera kategorijā «Oskaru» ieguva Šons Penns par lomu filmā «Noslēpumu upe» («Mystic River»), bet par labāko aktrisi atzīta Dienvidāfrikas aktrise Šarlīze Terona par slepkavnieciskas prostitūtas lomu filmā «Monster» («Briesmone»), un tas bija pirmais «Oskars» Teronas kinokarjerā.

34 gadus vecā Renē Zelvēgere ieguva savu pirmo «Oskaru», saņemot to kā labākā otrā plāna aktrise par lauku meitenes lomu Entonija Mingellas drāmā «Aukstais kalns». 45 gadus vecais Zaļās partijas aktīvists Tims Robinss ieguva savu pirmo «Oskaru» kā labākais otrā plāna aktieris par lomu Klinta Īstvuda drāmā «Noslēpumu upe».

Robinss un Sūzana Sarandona pērn izraisīja furoru ar savu nostāju pret ASV vadīto karu Irākā. Robinss aizkulisēs sniegtā intervijā bija pārsteigts, ka Holivuda tomēr piešķīrusi viņam «Oskaru».

Labākā oriģinālā kinoscenārija kategorijā «Oskaru» saņēma Sofijas Kopolas filma «Pazudis tulkojumā» («Lost in Translation»). «Oskari» labākās skaņu režijas un labākās kinematogrāfijas kategorijās tika piešķirti filmai «Kungs un pavēlnieks: Uz pasaules malu» («Master and Commander: The Far Side of the World»).

Par labāko īsfilmu atzīta studijas «Shoe Clerk Picture Company» filma «Two Soldiers» («Divi karavīri»).

Kanāda saņēma savu pirmo «Oskaru» labākās filmas svešvalodā kategorijā par drāmu «Barbaru iebrukumi» («Les Invasions Barbariques»), kas uzņemta franču valodā.

Kā labākā animācijas filma «Oskaru» ieguva multfilma «Meklējot Nemo» («Finding Nemo»), bet kā labākā animācijas īsfilma — studijas «Melodrama Pictures» filma «Harvie Crumpet».

Labākās dokumentālās filmas kategorijā tika apbalvota Erola Morisa filma «The Fog of War» («Kara migla») par Vjetnamas kara laika ASV aizsardzības ministra Roberta Maknamaras dzīvi un laikmetu. Moriss izmantoja gadījumu, lai izteiktos pret karu Irākā.

Labākās dokumentālās īsfilmas kategorijā «Oskaru» saņēma Meriannas Deleo filma «Chernobyl Heart» («Černobiļas sirds»).

Goda «Oskaru» par mūža ieguldījumu kinomākslā saņēma 81 gadu vecais rakstnieks un režisors Bleiks Edvardss, kas uzņēmis tādas pazīstamas filmas kā «Breakfast at Tiffany's» («Brokastis «Tifānijā»), «Victor/Victoria» («Viktors/Viktorija») un «The Pink Panther» («Rozā pantera»).

Džūlija Robertsa ceremonijā pieminēja četrkārtējo «Oskaru» laureāti Ketrīnu Hepbērnu, kas pagājušā gada jūnijā mira 96 gadu vecumā. Tika pieminēti arī pērn mirušie aktieri Bobs Houps un Gregorijs Peks.

Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija notika Holivudā «Kodak Theatre» zālē, un tās vadītāja lomā šogad pēc triju gadu pārtraukuma atgriezās komiķis Billijs Kristels. Uz to bija ieradušās apmēram 3000 kinozvaigznes un kinoindustrijas magnāti.

Kristels reaģēja uz «Gredzenu pavēlnieka» panākumiem ar joku, ka «Jaunzēlandē vairs nav palicis neviena, kam pateikties». Savukārt pēc Erola Morisa izteikumiem pret karu Irākā Kristels pajokoja, ka «nevar vien sagaidīt viņa nodokļu auditu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp