Foto: Boriss Koļesņikovs

Konstantīnam Čakstem un Nacionālās pretestības kustībai veltīto pieminekli Rīgā, Elizabetes ielas un Brīvības bulvāra krustojumā, šogad neatklās, jo vairāk nekā divas reizes palielinājušās tā izgatavošanas un uzstādīšanas izmaksas, pirmdien ziņo laikraksts «Diena».

Pieminekļa uzstādīšanas atbalsta grupa pat izsaka varbūtību, ka par projekta realizāciju tiks izsludināts jauns konkurss un būs jāatsakās no pērn vasarā par konkursa uzvarētāju pasludinātā tēlnieka Ojāra Feldberga un arhitekta Jura Gertmaņa piedāvājuma par pieminekli bronzā lietas saules formā.

Konkursa pieteikumā bija teikts — pieminekļa izgatavošana un uzstādīšana izmaksās 197 000 latu. Tagad izrādījies, ka projekta realizācijai vajadzīgi aptuveni 400 000 latu, atklāja Feldbergs.

Trešdien plānota Čakstes pieminekļa uzstādīšanas atbalsta grupas un pieminekļa autoru tikšanās, kuras laikā lemšot par turpmāko rīcību, «Dienai» stāstīja atbalsta grupas lietvedis Jānis Naglis. «Augustā pieminekļa nebūs, tas ir pilnīgi skaidrs. Kad to varētu uzstādīt, nevaru pateikt,» laikrakstam sacīja Naglis.

To, ka šogad piemineklis netiks atklāts, apstiprināja arī Feldbergs. Izmaksas palielinājušās tāpēc, ka pieminekļa izgatavošana izrādījusies daudzreiz dārgāka, nekā viņš sākumā plānojis. «Konkursa pieteikumā mēs iesniedzām tikai aptuveno izmaksu summu, tagad tā izrādījusies lielāka,» skaidroja Feldbergs. Viņš faktā, ka pieminekļa uzstādīšana aizkavējusies, vaino atbalsta grupu, jo tā nespējot nodrošināt nepieciešamo finansējumu. «Ko nozīmē, ka projekts ir sadārdzinājies? Kad saskaitīja kopā visus izdevumus, parādījās šī summa, un tā neatbilst atbalsta grupas rīcībā esošajiem līdzekļiem,» skaidroja tēlnieks.

Pieminekli plānoja atklāt 21. augustā. Konstantīns Čakste bija Nacionālās pretestības kustības vadītājs, kas cīnījās pret abām okupācijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp