Konstantīna Čakstes pieminekļa izveides iniciatīvas grupa piektdien pilnsapulcē nolēma pārtraukt sadarbību ar tēlnieku Ojāru Feldbergu par piemiņas zīmes izveidošanu.

Pieminekļa izveide uzticēta māksliniekam Gļebam Panteļejevam. Iniciatīvas grupa pieminekļa celtniecībai un mākslinieka honorāram kopā atvēlēs 250 000 latu, aģentūrai BNS pastāstīja iniciatīvas grupas lietvedis Jānis Naglis.

Panteļejeva projektu sauca «Ideālisma formula». Piemineklis būšot portretiski līdzīgs un simbolizēs ne tikai Čaksti, bet visu nacionālo pretestības kustību, kurā Čakste darbojās.

Feldbergs, kurš iepriekš paudis neizpratni par iniciatīvas grupas rīcību, piektdien aģentūrai BNS teica, ka vairs neesot jēgas to apspriest.

Iepriekš Naglis aģentūrai BNS stāstīja, ka nesaskaņas ar Feldbergu radušās finanšu dēļ. Tēlniekam licies pārāk mazs piedāvātais 40 tūkstošus latu lielais honorārs, bet vairāk iniciatīvas grupa neesot bijusi ar mieru maksāt.

Turklāt augušas arī pieminekļa projekta izmaksas. Ja sākumā tā īstenošanai bijuši nepieciešami 173 tūkstoši latu, tad, pēc Feldberga jaunākajiem aprēķiniem, tam vajadzējis vismaz 450 tūkstošus latu.

Ideju par pieminekli latviešu pretošanās kustības vadītājam Čakstem pagājušajā gadā izteica vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuri šim mērķim arī sāka vākt līdzekļus un 2003. gada oktobra sākumā izveidoja līgumsabiedrību, lai uzceltu pieminekli Čakstem.

Pieminekli bija paredzēts atklāt 21. augustā — dienā, kad Latvijas Augstākā padome pieņēma deklarāciju par valsts neatkarības atjaunošanu.

Konstantīns Čakste — Latvijas pirmā prezidenta Jāna Čakstes dēls — vācu okupācijas laikā 1943. gadā vērsās pie rietumu sabiedroto nāciju valdībām ar aicinājumu atbalstīt demokrātiskas Latvijas atjaunošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp