Foto: AFI/Aigars Jansons

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Rolfs Ekeuss neatbalsta Krievijas ierosinājumu atjaunot Baltijas valstīs EDSO misijas, kas novērotu nacionālo minoritāšu stāvokli.

«2001. gadā slēgtās misijas man jau ir pagātne,» Ekeuss paziņoja ceturtdien publicētā intervijā Igaunijas laikrakstam «Eesti Paevaleht».

Viņš arī uzsvēra, ka Latvijā jābūt tikai vienai valsts valodai. «Mēs skaidri atbalstām tādu stāvokli, ka Latvijā ir viena valsts valoda. Ir skaidrs arī tas, ka ar EDSO standartiem mēs atbalstām šīs valsts valodas nostiprināšanu,» sacīja augstais komisārs.

Ekeuss intervijā atzina, ka «integrācija Igaunijā notiek pareizajā virzienā un nepieciešamajā tempā».

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Vladimirs Čižovs, pagājušajā nedēļā tiekoties ar Ekeusu Maskavā, vēlreiz izvirzīja jautājumu par krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību ievērošanu Baltijas valstīs.

Krievijas puse uzsvēra, ka situācija šajā jomā ir jāizskata, ņemot vērā jaunākos Latvijas valdības soļus skolu izglītības reformas īstenošanā.

Čižova un Ekeusa tikšanās gaitā tika uzsvērta nepieciešamība sākt Latvijas un Igaunijas varas iestāžu dialogu ar sabiedriskajām organizācijām un nacionālo minoritāšu pārstāvjiem, iesaistot šajā dialogā starptautiskus ekspertus jautājumos, kas skar visu sabiedrības slāņu intereses.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp