Rīgas Dome lūgs Ministru kabinetu nepieļaut celulozes rūpnīcas būvniecību Ozolsalā, to paredz pēc karstām debatēm otrdien pieņemtais Domes lēmums.

Sākoties Rīgas Domes sēdei, daži opozīcijas partiju pārstāvji ierosināja atlikt jautājuma izskatīšanu. Edmunds Krastiņš (TP) norādīja, ka patlaban celulozes rūpnīcas jautājums nav valdības prioritāte, tāpēc šajā situācijā nebūtu labi steigties.

Turklāt, kā debatēs uzsvēra Tautas partija (TP) un partijas «Latvijas ceļš» deputāti, lai vispusīgi izvērtētu plānotās rūpnīcas ietekmi uz vidi, būtu jāsaņem informācija arī no pretējas puses.

Tomēr deputātu vairākums nolēma šo jautājumu iekļaut darba kārtībā. Kā norādīja Guntis Jānis Eniņš (LZP), «jautājuma atlikšana faktiski nozīmes piekrišanu rūpnīcas būvniecībai».

Dainis Īvāns (LSDSP) norādīja, ka TP mēģina aizkavēt šā jautājuma izskatīšanu, jo tā ir ieinteresēta rūpnīcas būvniecībā. Savukārt TP frakcijas vadītājs Rīgas Domē Krastiņš norādīja, ka arī LSDSP aktivitātes varētu traktēt kā kāda lobija mēģinājumu nepieļaut rūpnīcas būvniecību.

Debatējot par lēmumprojektu, Komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Karpovičs (LSDSP) teica, ka rūpnīcas darbība būtiski pasliktinās vides kvalitāti visā Daugavas ūdens baseinā, kas ilgtermiņa perspektīvā pasliktinās ūdens kvalitāti Daugavā un radīs virkni grūti atrisināmu problēmu Rīgas pilsētas dzeramā ūdens ražošanai.

Par lēmumprojektu iestājās arī Vides komitejas priekšsēdētājs Valdis Kalnozols (ZZS), kas norādīja, ka līdz ar šā projekta negatīvo ietekmi uz vidi, ir acīmredzami arī apšaubāmi ekonomiskie ieguvumi no tā. Viņš ierosināja izskatīt alternatīvas celulozes rūpnīcas būvniecībai pie Rīgas jūras līča. Viņam piekrita arī Eniņš, kas atzīmēja, ka no projekta «nebūs nekāda ekonomiska efekta».

Savukārt Īvāns ierosināja deputātiem pārtraukt debates un balsot par lēmumprojektu. Viņš norādīja: viņam kā rīdziniekam šķiet, ka šīs projekts būs bīstams Daugavai un Rīgas pilsētai.

Deputātiem sagatavotajos materiālos ir pievienots Latvijas Zinātņu akadēmijas un Rīgas Domes neatkarīgo ekspertu grupas atzinums. Tajā norādīts, ka speciālistiem joprojām ir daudz iebildumu par izvēlēto tehnoloģiju, izmešu apjomu, to koncentrāciju un sastāvu, kā arī par riska faktoru bīstamības pakāpes izvērtēšanu. Eksperti uzskata, ka «Baltic Pulp» celulozes rūpnīcas celtniecība pie Daugavas Ozolsalā nav pieļaujama, jo tā būtiski apdraud apkārtējo vidi un ūdens kvalitāti Daugavā.

Eksperti norāda, ka «Baltic Pulp», nosakot videi visbīstamākās situācijas, par pamatu ir ņēmusi gada vidējos rādītājus, nevis visnelabvēlīgākās situācijas. Slēdzienus Rīgas pilsētai visbūtiskākajā jautājumā par celulozes rūpnīcas izmešu ietekmi uz Daugavas ūdens kvalitāti «Baltic Pulp» balstījusi uz ūdens kvalitātes mērījumiem, kas veikti ar neakreditētām metodēm un neapstiprinās pašas «Baltic Pulp» izdarītajos kontrolmērījumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp