Māra Sīle: Svaiga ideja nākamajām valdībām jeb Brīvdienām nē!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Tuvojas vasara ar garajām skolas brīvdienām skolēniem un skolotājiem. Vai tas ir labi vai slikti? Tiem, kam šķiet, ka tas ir labi, piedāvājam pārdomām dažus nozīmīgus pretargumentus un risinājumus šo «pret» mazināšanai.

Skolas gada sadalījums ar garajām vasaras brīvdienām esot radies no zemnieku ģimenēm raksturīgā dzīvesveida, kam bija vajadzīgas garas vasaras brīvdienas, lai bērni varētu palīdzēt ģimenei. Mūsdienās vairākumam ģimeņu tas nav arguments.

Tieši otrādi — vecākiem, kuri nevar nestrādāt trīs vasaras mēnešus, rodas problēmas ar skolas bērnu nodarbināšanu un pieskatīšanu garajos vasaras mēnešos.

Turklāt trīs mēnešu laikā skolēni aizmirst ievērojamu daļu no iepriekšējā mācību gadā apgūtā, un paiet nozīmīgs laika posms, atkārtojot iepriekš apgūto, mēģinot atsvaidzināt zināšanas un atkal noskaņojoties mācību gada ritmam. Un kur tad vēl skolotāju nepamatoti garās brīvdienas!

Nevienlīdzīgais skolas darba semestru un brīvdienu sadalījums rada tikai papildu stresu skolēniem un skolotājiem, salīdzinot ar labi līdzsvarotu mācību vidi. Aktuāls ir arī skolas telpu noslogojums, kuras netiek pilnvērtīgi izmantotas visa gada garumā. Lūk, alternatīva no ASV pieredzes, kas visus minētos «pret» novērš.

ASV vairāk nekā 2400 skolās 38 pavalstīs apmēram 1,8 miljoni skolēnu mācās visu gadu. Tas panākts, skolās izveidojot vairākas plūsmas. Piemēram, ja skolā ir vieta 180 skolēniem, pēc tradicionālā modeļa, skolā var vienlaikus mācīties, piemēram, sestās klases, katrā pa 30 skolēniem. Skolas kapacitāti var palielināt par trešdaļu, organizējot skolā četras plūsmas un izvietojot 240 skolēnus.

Piemērā parādīts, kā mācību gadu sadalīt plūsmās, kad katrs skolēns mācās 60 darba dienas un 20 darba dienas atpūšas (skat. tabulu, kur baltie lauciņi — skolas laiks, pelēkie — brīvdienas).

Plūs-mas

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

A

            

B

            

C

            

D

            

Tas nozīmē, ka A plūsmas skolēni atpūšas aprīlī, augustā un decembrī, B plūsmas — janvārī, maijā un septembrī, C plūsmas — februārī, jūnijā un oktobrī un D plūsmas — martā, jūlijā un novembrī.

Citās skolās tiek piedāvāts modelis — 45 dienas mācās, 15 atpūšas un izmanto visai skolai kopējas īsas vasaras brīvdienas.

Plūs-mas

      

VI

      

A

             

B

             

C

             

D

             
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu