Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību Latvijā pēc valdošo partiju priekšlikuma ratificēs tuvāko gadu laikā, šādu viedokli piektdien preses konferencē pauda apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL) frakcijas konsultants Miroslavs Mitrofanovs.

Mitrofanovs norādīja, ka konvencijas ratificēšana notiks līdzīgi kā citu PCTVL sagatavoto likumprojektu izskatīšana — vispirms valdošā koalīcija tos noraida, bet pēc tam paši ierosina identiskus likumprojektus un tos pieņem. «Valdošās partijas pēc savas iniciatīvas iesniegs līdzīgu likumprojektu, lai ratificētu minoritāšu aizsardzības konvenciju, un Saeimā to atbalstīs,» bija pārliecināts politiķis.

PCTVL pārstāvis uzsvēra, ka Latvija ir vienīgā no jaunajām dalībvalstīm, kura vēl nav ratificējusi šo konvenciju. «Drīz jau būs pagājuši desmit gadi, kad 1995. gadā mūsu valsts šo dokumentu parakstīja,» piebilda Mitrofanovs.

Mitrofanovs akcentēja, ka pēc konvencijas ratificēšanas būtiskas pārmaiņas Latvijā nav gaidāmas.

PCTVL uztraucot, vai konvencija netiks pieņemta ar atrunām tādos būtiskos jautājumos kā minoritāšu valodas izmantošana attiecībās starp mazākumtautību pārstāvjiem un administratīvajām institūcijām. Tāpat esot nepieciešama vietvārdu un ielu nosaukumu izvietošana minoritāšu valodā tajās teritorijās, kuras apdzīvo liels skaits mazākumtautību pārstāvju.

Viņaprāt, atrunu gadījumā šī konvencija zaudētu jēgu un būtu slikts piemērs citām Eiropas Padomes dalībvalstīm.

Ceturtdien Saeimas deputātu vairākums noraidīja PCTVL sagatavoto likumprojektu, ar kuru bija paredzēts ratificēt šo konvenciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp