«Intel» prezentē jaunus klēpjdatoru procesorus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Ко&#10

Ilgi gaidītā jauno «Pentium M» procesoru sērija, kas līdz šim bija pazīstama ar darba nosaukumu «Dothan», beidzot ir debitējusi. Reizē ar to — arī jaunie «Intel» procesoru nosaukumi.

Jauno procesoru debija tika gaidīta ilgi — bija paredzēts, ka to prezentācija notiks jau februārī, taču tehnoloģisku problēmu dēļ jaunie procesori, kas līdz šim tika dēvēti to darba nosaukumā «Dothan», oficiāli tika prezentēti tikai šonedēļ. Lielākā šo procesoru atšķirība no līdz šim ražotajiem «Pentium M» procesoriem ir tā, ka tie tiek ražoti, izmantojot 90 nanometru vai 0,09 mikronu ražošanas procesu — tātad procesora kodols ir ievērojami mazāks, tas ļauj samazināt procesora ražošanas izmaksas, sasilšanu un enerģijas patēriņu, kā arī efektīvāk kāpināt to veiktspēju.

Protams, jaunajiem procesoriem ir arī augstāka takts frekvence, salīdzinot ar iepriekšējiem sērijas procesoriem, taču to vairs nevarēs noteikt pēc procesora nosaukuma. Jaunie «Pentium M» kļūs par pirmajiem «Intel» procesoriem, kuru nosaukumu veidošanā tiks izmantoti sēriju numuri, nevis to takts frekvence. Tā, piemēram, jaudīgākais sērijas procesors, kura takts frekvence ir 2 gigaherci, būs ar nosaukumu «Pentium M 755», savukārt tā jaunākie brāļi, kas darbojas attiecīgi ar 1,7 un 1,8 gigahercu takts frekvenci, sauksies «Pentium M 735» un «Pentium M 745».

Vēl viens ievērības cienīgs fakts ir jauno procesoru palielinātā otrā līmeņa kešatmiņa — mazākā procesora kodola izmēra dēļ tā visiem jaunajiem procesoriem ir izaugusi līdz 2 megabaitiem, savukārt sistēmas šinas takts ātrums ir saglabājies iepriekšējais — 400 megaherci. Samazinātais procesora kodols ir ļāvis arī saglabāt iepriekšējo procesoru lieliskos enerģijas patēriņa un siltumizdalīšanas rādītājus. Taču «Intel» apgalvo, ka, piemēram, «Pentium M 765» veiktspēja esot par veseliem 17 procentiem augstāka nekā uz iepriekšējā sistēmas kodola veidotajam procesoram ar 1,7 gigagercu takts frekvenci.

Kompānija «Dell» jau ir pamanījusies izpļāpāties arī par nākamajiem «Pentium M» procesoriem, iepazīstinot ar saviem klēpjdatoriem, kas gaidāmi šā gada trešajā ceturksnī. Divi no četriem vēl gaidāmajiem procesoriem būs jau iznākušo modeļu mazāk jaudīgas versijas — «Pentium M 715» darbosies ar 1,5 gigahercu takts frekvenci, bet «Pentium M 725» ar 1,6. Savukārt modeļi 753 un 733 darbosies attiecīgi ar 1,5 un 1,4 gigahercu takts frekvenci, taču būs vēl taupīgāki elektrības patēriņa ziņā. Visiem gaidāmajiem procesoriem tāpat būs 2 megaibaiti otrā līmeņa kešatmiņas un 400 megahercu sistēmas šina. Jāpiebilst, ka «Pentium M» procesori veido arī trešdaļu tā saucamās «Intel Centrino» tehnoloģijas — tos papildina «Intel» īpaši darbam klēpjdatoros optimizēts sistēmas čipsets un «Wi-Fi» bezvadu tīkla adapters.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu