BSA apbalvo sadarbības partnerus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Normunds Mežiņš/AFI

Autortiesību aizsardzības organizācija «Business Software Alliance» (BSA) vakar pasniedza balvas par ieguldījumu pirātisma apkarošanā. Galvenā balva par ieguldījumu pirātisma apkarošanā tika piešķirta Valsts kontrolei. «Visu gadu Valsts kontrole sūtīja mums revīziju plānus, mēs mācījām kontrolierus, rīkojām kopīgus seminārus,» par sadarbību ceremonijas dalībniekiem stāstīja BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs. «Valsts kontrole ir sākusi praktisku darbību, un mēs šobrīd kopā pārbaudām Valsts kasi — nevis to, cik tajā ir naudas, bet to, cik tur ir licencētu programmu,» sacīja Birkavs.

Birkavs pastāstīja, ka BSA attīstījusies pozitīva sadarbība arī ar Valsts ieņēmumu dienestu un Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB). Drīzumā ar IUB tikšot parakstīts sadarbības līgums, kas ļaus sekot datoru programmu iepirkumiem, un kompānijas, kuras neievēros autortiesības, varēs izslēgt no valsts konkursiem.

Birkavs pauda atzinību arī par Valmieras policijas un tiesas, kā arī Latvijas Ģenerālprokuratūras darbu intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā. Lietotāju simpātiju balvu pēc balsojuma internetā par skaidrojošu darbu saistībā ar autortiesību aizsardzības jautājumiem programmatūras jomā saņēma informācijas tehnoloģiju laikraksts «Digital Times». Birkavs atzīmēja, ka lietotāju balsojumā vismazāk balsu saņēmušas tieši tās iestādes, kas ļoti aktīvi, agresīvi un veiksmīgi cīnījušās pret pirātismu.

Balva par ieguldījumu pirātisma apkarošanā šogad pasniegta pirmo reizi, bet tradīciju paredzēts turpināt, aktīvākos pirātisma apkarotājus apbalvojot katru gadu pavasarī. Kā norādīja Birkavs, balvas mērķis ir stiprināt intelektuālā īpašuma aizsardzību datorprogrammu jomā un atzīmēt tos cilvēkus, kas devuši vislielāko ieguldījumu datorpirātisma apkarošanā. Viņš norādīja, ka Latvija, pēc pagājušā gada rādītājiem, ir nedaudz uzlabojusi savu situāciju pasaulē un būtiski uzlabojusi, salīdzinot ar kaimiņvalstīm. Patlaban Latvijā 57% datorlietotāju izmantojot nelicencētas datorprogrammas.

Balvas pasniegšanā piedalījās arī kultūras ministre Helēna Demakova, kas pirātisma problēmu raksturoja, stāstot par kādu paziņu, kuram nelegālo datorprogrammu meklēšana internetā esot vaļasprieks, un viņš tam veltot vairākas stundas dienā. Ministre konstatēja, ka bieži vien sabiedrība ir pārsteidzoši iecietīga pret intelektuālā īpašuma zādzību. «Jūsu sūtība ir ideālistiska, jo jums ir jāpierāda, ka idejas ir svarīgākas par lietām,» sacīja Demakova, uzrunājot BSA pārstāvjus.

«Diemžēl Latvijā no padomju laikiem ir mantota attieksme, ka intelektuālais īpašums ir mazvērtīgāks nekā fiziskais, tā ir materiālisma ideoloģijas palieka domāšanā,» sacīja Demakova, uzsverot, ka vienīgais ceļš, kā pārvarēt šo plaisu, ir cilvēku izpratnes palielināšana. «Vienlaikus jāapzinās, ka pirātiskās programmatūras lietošana ne visos gadījumos ir ļaunprātīga, jo cilvēka rocība ir ierobežota un valda izpratnes trūkums,» viņa norādīja.

Pēc ministres teiktā, valstij jārāda piemērs, visās savās institūcijās lietojot tikai legalizētas datorsistēmas un mudinot uz to arī privāto sektoru. Viņa apliecināja, ka kopā ar iekšlietu ministru virzīs pirātisma apkarošanas uzdevumu nacionālās noziedzības apkarošanas programmā. «Tagad man ir vairākas sviras rokās, un solu, ka būs labāk,» teica Demakova.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu