RD rosina saglabāt īres «griestus», paaugstinot tos līdz 0,50–0,60 latiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā tika iesniegts Rīgas Domes priekšlikums, kas paredz vēl divus gadus saglabāt īres maksas «griestus» denacionalizētajos namos, no 2005. gada 1. janvāra paaugstinot tos līdz 0,50 latiem, bet no 2006. gada janvāra — līdz 0,60 latiem par kvadrātmetru.

Kā komisijas sēdes laikā deputātus informēja Rīgas Domes Komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Karpovičs (LSDSP), maksimālās īres maksas «griesti» varētu būt arī nedaudz augstāki — Ls 0,60–Ls 0,70 par kvadrātmetru mēnesī. Pēc Karpoviša domām, īres maksā nevajadzētu iekļaut nekustamā īpašuma nodokli, tas īrniekiem būtu jāmaksā atsevišķi.

Karpovičs uzskata, ka ar 2005. gadu Rīgas Dome varētu katru gadu uzbūvēt apmēram tūkstoti jaunu dzīvokļu. Minimālās izmaksas, kas vajadzīgas šo dzīvokļu uzcelšanai, ir 18 miljoni latu.

Rīgas Dome par saviem līdzekļiem varētu uzcelt gadā 250 dzīvokļus maznodrošinātajiem īrniekiem, kas tai izmaksātu 4,5 miljonus latu. 750 dzīvokļu izmaksas daļēji varētu segt valsts, dotējot iedzīvotājiem 25% pamatkredīta un samaksājot kredīta procentus, tam būtu nepieciešami pieci miljoni latu, pārējo izmaksu daļu segtu jauno dzīvokļu īrnieki par saviem līdzekļiem.

Karpovičs piebilda, ka piedāvātais risinājums ir teorētisks, jo vēl nav pieņemts Rīgas pilsētas budžets 2005. gadam.

Domnieks pastāstīja, ka Rīgas Domē esot vērsušies jau apmēram 2500 denacionalizēto namu īrnieki, kas vēlētos saņemt pašvaldību dzīvokli, apmēram 80% no viņiem esot gatavi ieguldīt savus līdzekļus pašvaldības dzīvokļu celtniecībā, bet pagaidām tādu iespēju neparedz Latvijas likumdošana. Līdz jūnija sākumam Rīgas Dome sola sagatavot grozījumu projektus vairākos likumos, kas, pēc pašvaldības domām, nepieciešami, lai tiešām varētu palīdzēt denacionalizēto namu īrnieku problēmu risināšanā.

Pēc Karpoviča stāstītā, Rīgas Domē arī vērsušies apmēram 200 denacionalizēto namu īrnieku, kuri saņēmuši no namīpašniekiem rakstveida brīdinājumu, ka ar nākamā gada 1. janvāri viņiem tiks noteikta jauna īres maksa, kas svārstās no Ls 1,50 līdz Ls 5 par kvadrātmetru mēnesī.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Staņislavs Šķesters (ZZS) lūdza atļauju iepazīties ar šiem Rīgas Domē saņemtajiem denacionalizēto namu īrnieku iesniegumiem.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji informēja deputātus, ka, pēc pašvaldību ekspresaptaujas datiem, tās nepiekrīt maksāt pabalstus denacionalizēto namu īrniekiem, lai segtu starpību starp pašreizējo un «atbrīvoto» īres maksu, jo «neuzskata par iespējamu no pašvaldību budžetiem apmaksāt namīpašnieku peļņu».

Pašvaldību vadītāji ir skeptiski noskaņoti arī pret Saeimas deputātu ierosinājumu noteikt diferencētu nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamajiem namiem atkarībā no namīpašnieku attieksmes pret mazturīgajiem īrniekiem, lai neļautu spekulatīvos nolūkos pārpirkt un turēt tukšus dzīvojamos namus. Pēc pašvaldību domām, nekustamā īpašuma nodokļa summa ir pārāk niecīga, lai spētu nopietni ietekmēt problēmas risināšanu.

Pēc stundu ilgām debatēm deputāti secināja, ka ne valstij, ne pašvaldībām patlaban nav precīzas informācijas pat par īrniekiem, kuriem nepārvaramas problēmas varētu radīt īres «griestu» problēma. Karpovičs teica, ka Rīgas Domei nepieciešami apmēram septiņi mēneši, lai saskaitītu šos potenciāli apdraudētos īrniekus.

Kā LETA jau ziņoja, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir nosūtījusi uzaicinājumu Ministru prezidentam Indulim Emsim (ZZS) 31. maijā plkst. 14 ierasties uz komisijas sēdi, lai sniegtu paskaidrojumus par to, ko valdība gatavojas darīt, lai nodrošinātu denacionalizēto namu īrnieku tiesības.

Deputāti vēlas noskaidrot, vai valdība atbalsta līdzfinansējuma piešķiršanu pašvaldībām ar 2005. gadu mērķdotāciju veidā, lai pašvaldības būvētu sociālās un īres dzīvojamās mājas denacionalizēto namu maznodrošinātajiem īrniekiem. Emsis tiek lūgts nosaukt maksimālā līdzfinansējuma summu.

Deputāti arī vēlas uzzināt no Ministru prezidenta, vai valdība atbalsta līdzfinansējuma piešķiršanu Rīgas un citām pašvaldībām ar 2005. gadu, lai pašvaldības varētu piešķirt dzīvokļa pabalstus tiem denacionalizēto namu maznodrošinātajiem īrniekiem, kuriem no 2005. gada 1. janvāra varētu tikt būtiski paaugstināta īres maksa.

Komisija vēlas noskaidrot, vai Ministru kabinets atbalsta grozījumus likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli», kas dotu tiesības pašvaldībām diferencēt nekustamā īpašuma nodokli denacionalizētajiem namīpašumiem atkarībā no tā, vai minētais namīpašums tiek izīrēts maznodrošinātajiem īrniekiem vai arī viņš veic nama apsaimniekošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu