«Siets» kļūst gudrāks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: siets.lv

«Lursoft» piedāvā jaunu bezmaksas pakalpojumu, kas atvieglo informācijas meklēšanu interneta tīklā un «Lursoft» datubāzēs, izmantojot «Lursoft» izstrādāto interneta meklētāju «Siets».

Jaunais pakalpojums nodrošina iespēju blakus lietotāja ievadītajam meklēšanas pieprasījumam apskatīties un lietot arī vairākus citus meklēšanas pieprasījumus, ko meklējuši citi lietotāji, kas interesējušies par to pašu tēmu, uzņēmumu vai produktu. Interneta meklētājā «Siets.lv» šie papildu meklēšanas ieteikumi parādās meklēšanas rezultātu sadaļā «Citi meklē arī». Tiek parādīta arī katra ieteikuma korelācija ar meklēto. Tādā veidā lietotāji daudz ātrāk var atrast interesējošo saistīto saturu, jo ir iespējams izmantot citu lietotāju intelektuālo potenciālu, kuri reiz jau izdomājuši un lietojuši atbilstošus meklēšanas pieprasījumus.

Jaunajā «Lursoft» sistēmā izmantoti mākslīgā intelekta elementi. Piemēram, tā veic pašapmācīšanos, laika gaitā uzkrājot lietotāju veiktās meklēšanas tendences. Vidēji dienā «Lursoft» meklētājs «Siets.lv» izpilda vairāk nekā 40 tūkstošus dažādu meklēšanas pieprasījumu. Katru mēnesi portālā «Siets.lv» tiek meklēts vairāk nekā miljons reižu. Uzkrātā zināšanu bāze par meklēšanas pieprasījumiem tiek izmantota jaunā pakalpojuma «Citi meklē arī» nodrošināšanai.

Patlaban meklētājā «Siets.lv» tiek apkopota informācija tikai par Latvijas interneta tīkla saturu, taču «Lursoft» izstrādātā meklēšanas tehnoloģija var tikt izmantota arī plašākām datu apstrādes vajadzībām. Tehniski «Sieta» tehnoloģija balstās uz pasaulē arvien plašāk izmantoto XML standartu un darbojas kā klienta–servera datubāze ar pilna teksta meklēšanas funkcijām. Atkarībā no datu apjoma «Sieta» sistēmas kopējā veiktspēja var tikt pakāpeniski palielināta, iedarbinot sistēmu uzreiz uz daudziem datoriem, kas darbojas paralēli (klasterī).  Katrs dators šādā sistēmā apstrādā savu daļu informācijas.  Lietotājam tādā veidā tiek nodrošināta kvalitatīvu meklēšanas rezultātu ātra atgriešana no visas «Sieta» datubāzes, kas kopā var saturēt miljoniem dokumentu.  Šie dokumenti var būt jebkuras pasaules valsts valodā un katrs savā formātā — teksti, tīmekļa lapas, elektroniskā pasta ziņojumi, XML formāta datu faili u.c. «Lursoft IT» sistēmās «Sieta» tehnoloģija tiek izmantota informācijas meklēšanai vairāk nekā 6 000 000 dokumentu.

«Sieta» tehnoloģija tiek izmantota ne tikai «Lursoft IT» informācijas sistēmās, bet arī portālā «Apollo», kā arī interneta veikalā «Neostore», tūrisma portālā «Tournet» un vairāku laikrakstu publikāciju bibliotēkās. Noris arī sarunas par šīs tehnoloģijas izmantošanu vēl vairāku valsts iestāžu un lielu uzņēmumu dokumentu sistēmu informācijas apstrādei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu