Foto: Aigars Jansons

Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP) sola darīt visu, lai bērnu dzimšanas un kopšanas pabalsti tiktu paaugstināti 2005. gadā, kā tas ir paredzēts valdības deklarācijā.

«Ne iepriekš, ne arī pašlaik nav nekādu pamatotu iemeslu bažām, ka bērnu pabalstu paaugstināšana varētu tikt apturēta,» ministra viedokli pavēstīja ministra preses sekretārs Taivo Trams.

Bērnu pabalstu paaugstināšana ar mērķi uzlabot demogrāfisko situāciju valstī ir minēta valdības deklarācijā kā viena no prioritātēm, un valdība ne reizi nav pārskatījusi vai apšaubījusi šo mērķi, tādēļ ministrs noraida apgalvojumus, ka «māmiņu algu» ieviešanai nepieciešamais finansējums ir pārāk liela nauda valsts budžetam.

Kā pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) Pabalstu nodaļas vadītāja Ilze Baranovska, LM ir paveikusi visu no tās prasīto bērnu pabalstu palielināšanai. Koncepcija par bērnu pabalstiem konceptuāli tika atbalstīta jau februārī, LM aprīlī valdībā iesniegusi pabalstu palielināšanai nepieciešamo Ministru kabineta noteikumu grozījumu projektu, tas izskatīts valsts sekretāru sanāksmē un saskaņots starp ministrijām.

Tā kā valdības vadītājs Indulis Emsis (ZZS) lūdzis papildu informāciju par koncepcijas izstrādes laikā izskatītajām alternatīvām pabalstu palielināšanai un darba grupā iesaistīto organizāciju viedokļus, LM šādu informāciju ir sagatavojusi un šonedēļ iesniegs Ministru prezidentam.

Valdības koncepcija par bērna piedzimšanas pabalsta un bērna kopšanas pabalsta paaugstināšanu paredzēja, ka bērna piedzimšanas pabalsts būs 296 lati, bet bērna kopšanas pabalsts tiks maksāts atkarībā no personas veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Persona, kura kopj bērnu līdz gada vecumam un ir nodarbināta, saņemtu pabalstu, tikpat lielu kā pēdējā gada laikā saņemtā vidējā alga, no kuras veiktas sociālās iemaksas. Izmaksājamais pabalsts nedrīkstētu pārsniegt 450 latus mēnesī. Personas, kuras kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, bet nav nodarbinātas un tādējādi nav sociāli apdrošinātas, saņemtu pabalstu valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā — 2005. gadā tas būtu 90 lati.

Aprēķināts, ka bērna kopšanas pabalstam no valsts budžeta 2005. gadam būtu nepieciešami 30,6 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp