Repše viņa darījumu izmeklētāju mērķus uzskata par politiskiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Elmārs Rudzītis

Bijušais premjers Einars Repše uzskata, ka viņa darījumu izmeklētāju mērķi ir politiski un starpziņojumā minētie fakti ir absurdi, kurus nav vērts pat komentēt.

Lai gan Repše starpziņojumā minēto informāciju nodēvēja par melīgu un nepatiesu, ekspremjers nesūdzēs ziņojuma autorus tiesā. «Dariet to jūs, jo mēslus vairāk maisa, jo vairāk tie smird. Tas lai paliek uz viņu sirdsapziņas,» žurnālistiem sacīja Repše.

Repše debatēs pēc starpziņojuma ar ironiju sacīja, ka viņam pēc šīs informācijas publiskošanas uzreiz būtu jādodas uz policiju. «Cerot, ka man kādu gadiņu nometīs nost un uz vietas nearestēs,» viņš sacīja.

Repše atzina, ka viņa kļūda, iespējams, bijusi tā, ka viņš visu darījis atklāti, nevis paslepus, kā to raduši darīt citi politiķi. Viņš pauda pārliecību, ka komisijas vienīgais darba mērķis bijis viņu diskreditēt. «Ir skaidrs, ka komisijas darba uzdevums nebija noskaidrot patiesību, bet gan diskreditēt manu personu un iznīcināt mani kā politisku konkurentu. Es neesmu darījis nedz ko sliktu, nedz ētiski nosodāmu,» no tribīnes sacīja Repše.

Viņš uzsvēra, ka, atšķirībā no citiem politiķiem, viņš nav ņēmis valsts galvojumus vai privatizējis valsts īpašumus. «Esmu tikai iegādājies nekustamo īpašumu par savu naudu savas un savu bērnu nākotnes nodrošināšanai.. Šis starpziņojums atmasko pats sevi,» viņš sacīja.

Repši no tribīnes aizstāvēja «Jaunā laika» pārstāvji un «tēvzemiete» Anna Seile. Viņa norādīja, ka, salīdzinot ar iepriekšējām izmeklēšanas komisijām, šīs izmeklēšanas komisijas darbs bijis visneprofesionālākais un neefektīvākais, tāpēc partija atsaukusi savus pārstāvjus no komisijas.

Savukārt Repšes partijas biedri Edgars Jaunups un Kārlis Šadurskis izsmēja atsevišķus ziņojumā minētos faktus. Šadurskis minēja, ka ziņojumā par neētisku atzīts fakts, ka viņam Repše piedāvājis ministra amatu tāpēc, ka viņš ir ziedojis Repšem. Šadurskis norādīja, ka, velkot šādas paralēles, varētu secināt, ka arī komisijas vadītājs Jānis Šmits ir nopircis komisijas vadītāja amatu par vairāk nekā 1900 latiem, kurus ziedojis Latvijas Pirmajai partijai.

Savukārt Jaunups ironiski norādīja, ka komisijas secinājumi vispār nepieļauj iespēju Repšem veikt jelkādus darījumus un ņemt kredītus, jo vienmēr attiecīgajiem cilvēkiem varēs atrast saistību ar banku.

Jau ziņots, ka Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisija starpziņojumā par Repšes finanšu darījumiem norāda, ka bijušais Ministru prezidents pieņēmis ziedojumus no personām, par kurām kā bijušais Latvijas Bankas (LB) prezidents pieņēmis lēmumus, kā arī pauž aizdomas, ka Repše nav samaksājis visus likumā noteiktos nodokļus un, iespējams, ietekmējis atsevišķu pašvaldību amatpersonu lēmumus attiecībā uz viņa iegādātās zemes lietošanas mērķu noteikšanu.

Izmeklēšanas komisija starpziņojumā kritizē KNAB veikto pārbaudi par Repšes finanšu darījumiem ar nekustamo īpašumu. «Komisija uzskata, ka KNAB veiktā pārbaude ir apliecinājums šīs iestādes darbinieku nekompetencei, profesionālai mazspējai.. KNAB nav sniedzis tiesisku vērtējumu Repšes finansiālajām darbībām, nav analizējis saistību starp saņemtajiem labumiem un viņa kā augstas valsts amatpersonas rīcību, nav kritiski vērtējis no kredītiestādēm saņemto informāciju. Pārbaude nav veikta vispusīgi, bet aprobežota vienīgi ar jautājumu par kredītu procentu likmju apjomu,» norādīts starpziņojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu