Foto: AFI/Elmārs Rudzītis

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kopš 12. marta, kad spēkā stājušies jaunie partiju finansēšanas likuma grozījumi, kas liedz bijušajiem čekistiem un sodītām personām ziedot partijām, partiju kasēs konstatējis jau septiņus šādus ziedojumus.

KNAB sabiedrisko attiecību speciālists Andris Vitenburgs pastāstīja, ka kopš grozījumu stāšanās spēkā KNAB informāciju par ikvienu ziedotāju nosūta pārbaudei gan uz Totalitārisma seku dokumentēšanas centru (TSDC), gan Iekšlietu ministriju, lai noskaidrotu, vai šī persona nav bijušais VDK darbinieks vai sodīta persona.

Vitenburgs norādīja, ka KNAB gan nav tiesīgs publiski atklāt šo cilvēku vārdus un arī tās politiskās organizācijas, kurām šie cilvēki ziedojuši. «Par šādiem ziedotājiem informējam partijas, tām 30 dienu laikā ir iespēja šo ziedojumu atskaitīt atpakaļ ziedotājam, un to neuzskatīs par pieņemtu nelikumīgu ziedojumu,» stāstīja Vitenburgs.

Viņš arī nevēlējās konkretizēt, cik no septiņiem ziedotājiem ir bijušie čekisti un cik — sodītās personas. Vitenburgs norādīja, ka šādu informāciju neatklāj arī partijām un ziedotājiem, jo KNAB norāda, ka ir konstatējis ziedojumu, kas neatbilst partiju finansēšanas likuma 6. panta pirmajai daļai, kas ietver aizliegumu ziedot gan bijušajiem čekistiem, gan sodītajām personām.

Februāra beigās Saeima pieņēma grozījumus partiju finansēšanas likumā, kas liedza partijām ziedot sodītām personām un bijušajiem čekistiem. Likumā teikts, ka «fiziskajām personām, kuras sodītas par tīšu noziegumu pret īpašumu, par tīšu noziegumu tautsaimniecībā, kā arī par tīšu noziegumu valsts institūciju dienestā un kurām sodāmība nav dzēsta vai noņemta, izņemot reabilitētās personas, aizliegts finansēt partijas», arī «bijušajiem Valsts drošības komitejas štata, ārštata darbiniekiem un informatoriem ir aizliegts dāvinājumu vai jebkādā citā veidā finansēt politiskās organizācijas».

Tieši saistībā ar jauno likuma redakciju KNAB nosūtīja informāciju bijušajam Daugavpils mēram un partijas «Latgales gaisma» līderim Rihardam Eigimam ar lūgumu nepieņemt viņa partijai atvēlēto ziedojumu, jo no TSDC saņemta informācija, ka Eigims sadarbojies ar bijušo VDK, līdz ar to viņam nav tiesības finansēt politiskas organizācijas. Eigims gan šādu KNAB informāciju dēvēja par absurdu un solīja KNAB sūdzēt tiesā, bet līdz šim gan tiesā nav vērsies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp