Otra iespēja majestātiskajiem dzīvniekiem - kāju protēzes ziloņiem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Taizemes un Mjanmas robežu tuvumā joprojām ir neskaitāmi neattīrīti mīnu lauki, kas nereti izrādās liktenīgi pat tik lieliem un cēliem dzīvniekiem kā ziloņi. Daudzi no viņiem mīnu sprādzienos zaudē kādu ekstremitāti, raksta «Reuters».

Daudzi mīnu lauki pierobežā ir gadu desmitiem seni un radīti etnisko minoritāšu nemiernieku un Mjanmas armijas konfliktu laikā.

Mīnu sprādzienos kājas zaudējuši arī ziloņi Moša un Motola. Par abiem dzīvniekiem rūpes uzņēmusies Āzijas ziloņu draugu biedrības slimnīca.

Ziloņmāte Motola pie kājas protēzes slimnīcā tika jau pirms kāda laika un tagad atgriezusies atkārtotā vizītē, lai protēze tiktu pieregulēta. Savukārt Moša «Reuters» fotogrāfu viesošanās reizē slimnīcā tika pie jaunas un uzlabotas protēzes.

Aktīvisti stāsta, ka Moša kāju mīnas sprādzienā zaudēja pirms 10 gadiem vien septiņu mēnešu vecumā. Viņai paveicās, jo nelaimi pamanīja cilvēki un nogādāja šajā pašā slimnīcā.

Divus gadus vēlāk ar slimnīcas ķirurga prasmīgo roku palīdzību viņas kāja kļuva gana spēcīga staigāšanai. Tagad, kad viņa izaugusi, šā paša ķirurga uzraudzībā viņai radīta jauna - garāka un izturīgāka kāja. «Ar iepriekšējo protēzi viņas gaitai trūka balansa, ar laiku saliektos un deformētos mugurkauls,» viņš stāsta.

Abi ziloņi ir dzīvespriecīgi un veselīgi. Moša, kad tika pie pirmās protēzes, svēra vien 600 kilogramu, tagad viņas svars pārsniedz divas tonnas.

Āzijas ziloņu draugu fonda slimnīca dibināta 1993. gadā. Savulaik tā bija pirmā slimnīca tieši ziloņiem. Patlaban slimnīcai ir 17 pacienti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu