Bērna piedzimšanas un kopšanas pabalsta palielināšana no nākamā gada ir Labklājības ministrijas (LM) 2005. gada budžeta prioritāte, bet pabalstu palielināšana plānotajā laikā un apjomā ir atkarīga no iespējas atrast valsts pamatbudžetā nepieciešamos 30,7 miljonus latus, otrdien Sociālo un darba lietu komisijai skaidroja LM valsts sekretāres vietnieks Ingus Alliks.

Ja nebūs iespējas piešķirt vajadzīgo finansējumu pieprasītajā apmērā, LM ir gatava piedāvāt alternatīvus pabalsta palielināšanas variantus. Viens no tiem varētu būt visiem vienāda pabalsta izmaksāšana — strādājošām sievietēm 150% apmērā no minimālās mēnešalgas, bet nestrādājošām — 100%, skaidroja Alliks.

Viņš norādīja, ka alternatīvā varianta izskatīšana būs atkarīga no piešķirtā finansējuma apjoma. Jebkurā gadījumā no valsts budžeta būs jāpiešķir ievērojams līdzekļu apjoms. «Palielinājums ir nozīmīgs, un ar diviem miljoniem latu nepietiks,» teica Alliks.

Iemesls, kāpēc patlaban nav skaidrības par «māmiņu algu» palielināšanu, ir tas, ka grozījumu projekti valdībā pagaidām nav skatīti. LM speciālisti izstrādājuši un jau aprīlī Valsts kancelejā iesnieguši grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz palielināt bērna piedzimšanas un kopšanas pabalstus, grozījumi arī ir saskaņoti starp ministrijām.

Sociālo un darba lietu komisija nolēma: ja valdībā turpināsies kavēšanās izskatīt pabalsta palielināšanas iespēju, komisija nosūtīs valdībai vēstuli ar lūgumu izskatīt jautājumu.

Iepriekšējās valdības apstiprinātā koncepcija «Par valsts sociālo pabalstu palielināšanu ģimenēm pēc bērna piedzimšanas», sākot ar 2005. gadu, paredz palielināt bērna piedzimšanas pabalstu līdz 296 latiem, kā arī paaugstināt bērna kopšanas pabalstu.

Plānots, ka persona, kas kopj bērnu līdz gada vecumam un ir nodarbināta, saņemtu tikpat lielu pabalstu kā pēdējā gada laikā saņemtā vidējā alga, no kuras veiktas sociālās iemaksas. Izmaksājamais pabalsts nedrīkstētu pārsniegt 450 latus mēnesī. Personas, kuras kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, bet nav nodarbinātas un tādējādi nav sociāli apdrošinātas, saņemtu pabalstu valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā — 2005. gadā tas būtu 90 latu. Savukārt personām, kuras kopj bērnu vecumā no gada līdz diviem gadiem, ikmēneša pabalsts plānots 30 latu apmērā.

Aprēķināts, ka bērna kopšanas pabalstam no valsts budžeta 2005. gadam būtu vajadzīgi 30,7 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp