Datorpirātisma līmenis Latvijā pusotru reizi pārsniedz vidējo ES līmeni

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ejosoft.nl

Datorpirātisma līmenis Latvijā sasniedz 57%, un tas ir apmēram pusotru reizi vairāk par vidējo Eiropas Savienības (ES) līmeni (37%).

Kā liecina tirgus analīzes aģentūras IDC un autortiesību aizsardzības organizācijas «Business Software Alliance» (BSA) veiktais pētījums par datorpirātismu pasaulē, augstākais pirātisma līmenis Baltijas valstīs ir Lietuvā (58%), bet zemākais — Igaunijā (54%).

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem datorpirātisma nodarītie zaudējumi Latvijā pērn sasniedza 16 miljonus ASV dolāru. Lietuvā tie bijuši vēl augstāki — 17 miljoni, bet Igaunijā — 14 miljoni ASV dolāru. Pirmo reizi, attīstot līdz šim līdzīgos pētījumos izmantoto metodoloģiju, bez profesionālās un biroju programmatūras analizēti arī dati par operētājsistēmām un uz patērētājiem orientētajām lietojumprogrammām, piemēram, datorspēlēm, personīgo finanšu un uzziņu programmatūru, kā arī vietējās IT industrijas programmatūru.

«Jau tuvākajās dienās BSA plāno aktualizēt datorpirātisma problēmu Latvijas valdībā, iepazīstinot premjeru un ministrus ar pētījuma rezultātiem. Būtiski ir saprast, ka runa nav vien par starptautisko organizāciju vērtējumiem, bet gan par konkrētiem Latvijas programmatūras ražotājiem un vietējo IT industriju, kas nesaņem miljoniem latu datorpirātu dēļ,» uzsver BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

Lai arī izmaiņas metodoloģijā neļauj salīdzināt pēdējos rezultātus ar iepriekšējā pētījumā iegūtajiem, tirgus izpētes kompānija IDC lēš, ka kopumā globālā datorpirātisma līmenis 2003. gadā ir audzis. Kā ziņots, 2002. gadā Latvijā konstatēts augstākais datorpirātisma līmenis Baltijas valstīs 58% līmenī, kamēr Igaunijā un Lietuvā tas bijis 53% apmērā.

Beta Skota (Beth Scott), BSA Eiropas, Tuvo Austrumu un Āfrikas reģiona viceprezidente, atzīst: «IDC pētījums skaidri parāda, ka datorpirātisms ietekmē vietējos programmatūras izstrādātājus ne mazāk kā starptautiskos uzņēmumus. Un tas vēl nav viss. Nodarītie zaudējumi ietekmē piegādes un izplatīšanas tīklus ES dalībvalstīs. Ņemot vērā būtiskos ekonomiskos ieguvumus, kurus sniedz datorpirātisma līmeņa samazināšana, tā ir kolosāla iespēja, īpaši jaunajām ES dalībvalstīm, uzlabot vidi radošai darbībai un realizēt to pilno potenciālu.»

Stīvens Francens (Steven Frantzen), IDC Centrālās un Austrumeiropas, Tuvo Austrumu un Āfrikas rīkotājdirektors, piebilst: «No katras viena eiro vērtībā pārdotās programmatūras papildu 1–2 eiro nonāk pie vietējiem pakalpojumu sniedzējiem, izplatītājiem un piegādes uzņēmumiem, proti, vietējā ekonomika iegūtu ļoti daudz no pirātisma samazināšanās.»

Ņemot vērā pētījuma rezultātus, BSA plāno sākt datorpirātisma apkarošanas programmu Eiropas Savienības līmenī, aicinot ES valdības rīkoties vairākos virzienos: pieņemt ES Ieviešanas direktīvu (EU Enforcement Directive), kas paredz efektīvus pirātisma apkarošanas mehānismus; adaptēt ES Autortiesību direktīvu (EU Copyright Directive), būtiski modernizējot autortiesības reglamentējošo likumdošanu ES valstīs; kā arī veicināt autortiesību aizsardzību digitālo mediju vidē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu