Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Partijas «Jaunais laiks» (JL) Saeimas frakcija ir nepatīkami pārsteigta par Krišjāņa Petera (Latvijas Pirmā partija) neaktīvo darbību, vadot Latvijas delegāciju Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas sanāksmē.

Trešdien pēc slēgtās JL Saeimas frakcijas sēdes deputāts Edgars Jaunups atzina: JL uzskata, ka Peteram bija jāstrādā aktīvāk un jāpanāk, ka Latvijas vārds EDSO rezolūcijā par mazākumtautību stāvokli neparādās vispār. Tai pašā laikā JL atzīst, ka Peters ir ieguldījis darbu, lai rezolūcija «būtu mazāk kaitīga» un no tās virsraksta tiktu svītrots Latvijas vārds.

Par Latvijas delegācijas pārstāvi Andreju Klementjevu un viņa pausto atbalstu rezolūcijas pieņemšanai JL esot «šokā». «Mūs šokē, ka rezolūcijas atbalstītājs ir arī šīs valdības atbalstītājs un Saeimas Nacionālās drošības komisijas sekretārs,» sacīja Jaunups.

Kā norādīja Jaunups, JL uzskata, ka rezolūcijas pieņemšanai nav pamata un tā neatbilst Latvijas situācijai.

EDSO delegācijas sastāvā ietilpst JL pārstāve Linda Mūrniece, ko partijas biedri uzklausīs nākamajā frakcijas sēdē.

Mūrniece pauda neizpratni par frakcijas lēmumu un uzskata, ka tā nav bijusi pietiekami informēta par EDSO asamblejā notiekošo.

«Peters ir izdarījis vairāk, nekā mēs cerējām, jo Latvijas vārds neparādās rezolūcijas nosaukumā,» sacīja Mūrniece. Viņa arī uzsvēra, ka Peters ar saviem pienākumiem, vadot delegāciju, lieliski tiek galā.

Savukārt Peters telefona sarunā no Edinburgas, kur notiek EDSO asambleja, sacīja: viņu sarūgtinot, ka ne tikai Krievija, bet arī paša kolēģi viņu kritizējot par godprātīgi veiktu darbu.

«Esmu pienākumus pildījis pietiekami apzinīgi un aizstāvējis Latviju par katru rezolūcijas punktu,» sacīja Peters. Viņš norādīja, ka nevar aizliegt Klementjevam paust personīgo viedokli, taču EDSO asamblejas laikā Tautas saskaņas partijas deputāts neesot uzstājies. Peters atzina, ka būtu priecīgāks, ja visai delegācijai būtu vienots viedoklis, taču viedokļu atšķirība esot arī citās delegācijās.

EDSO Parlamentārā asambleja trešdien pieņēma rezolūciju par minoritāšu stāvokli, aicinot Latviju ratificēt bez atrunām mazākumtautību konvenciju un piešķirt nepilsoņiem pašvaldību vēlēšanu tiesības.

Rezolūcijas projektu EDSO Parlamentārā asambleja izskatīja pēc Krievijas Valsts domes spīkera Borisa Grizlova iniciatīvas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp