Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres (ZZS) kandidatūra trešdien politiskajos kuluāros minēta kontekstā ar Eiropas komisāra amatu, ko patlaban ieņem Sandra Kalniete, šodien ziņo laikraksts «Diena».

Lai gan Ministru prezidents Indulis Emsis (ZZS) joprojām Kalnieti min kā nopietnāko šā amata pretendenti, valdības vadītājs pieļauj arī iespēju Eiropas Komisijas prezidenta amatam nominēt vairākus kandidātus. «Dienas» vaicāts, vai komisāra postenim nosaukto vidū varētu būt arī Ūdre, Emsis atbildēja, ka par šādu jautājumu neesot diskutēts un viņš to nevarot apstiprināt, taču it kā jokojot piebilda: «Interesanta ideja. Būs jāpadomā.»

«Diena» norāda, ka pēc tam, kad premjers bija izteicies par varbūtību nosaukt vairākus komisāra kandidātus, politiskajos kuluāros parādījās ziņa, ka tādā gadījumā runa varētu būt par trim personām: Tautas partija jau solījusi atbalstīt Kalnieti, Latvijas Pirmā partija pieteikusi ekonomikas ministru Juri Lujānu, Zaļo un Zemnieku savienība, kas iepriekš bija runājusi par zemkopības ministra Mārtiņa Rozes ieteikšanu amatam, varētu nosaukt arī Ūdri. Visu koalīcijā esošo frakciju vadītāji Oskars Kastēns (LPP), Aigars Kalvītis (TP) un Augusts Brigmanis (ZZS), lūgti komentēt varbūtību par Ūdres virzīšanu amatam, atbildēja gandrīz vienādi: «Pirmā dzirdēšana.»

Neoficiāli avoti «Dienai» pieļāvuši iespēju, ka komisāra amats var kļūt par politiskās tirgošanās objektu šīs valdības nostiprināšanā — ja Kalniete, kas bija partijas «Jaunais laiks» izvirzīta, tiks nomainīta, to jau varēšot uztvert kā zīmi vēlmei saglabāt Emša valdību. Ja Ūdres kandidatūra gūst atbalstu, atbrīvotos vieta Saeimas Prezidijā, kurā tad varētu atgriezties tagadējais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP), bet TP iegūtu iekšlietu ministra amatu.

Neoficiāli avoti vēsta, ka koalīcijas pārstāvju sanāksmē TP pārstāvji norādījuši uz iekšlietu ministra pasīvo darbību, aicinot premjeru to izvērtēt. LPP frakcijas vadība no komentāriem atturas, TP pārstāvji arī nevēlējās atreferēt koalīcijas sēdē runāto.

Savukārt Emsis «Dienai» atzina, ka patiešām plānojis tikties ar iekšlietu ministru. Taču šī saruna vairāk esot saistīta nevis ar viņa darbības vērtēšanu, bet ar šo jomu skarošiem aktuāliem jautājumiem — arī ar dramatisko ceļu satiksmes negadījumu statistiku. «Mēs vēl neesam ne tuvu izmantojuši visas darba uzlabošanas iespējas, ko sniedz koleģiāls dialogs,» piebilda I. Emsis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp