«Lindows» šķiras no nosaukuma, «Microsoft» — no 20 miljoniem dolāru

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: linspire.com

Kompānija «Microsoft» piekritusi izbeigt vairāk nekā divus gadus ilgušo cīniņu ar kompāniju «Lindows» par šā nosaukuma izmantošanu, šķiroties no 20 miljoniem ASV dolāru.

Atgādināsim, ka kompāniju «Lindows» 2001. gadā izveidoja Maikls Robertsons, kura CV spilgtākais ieraksts ir mūzikas lejupielādes pakalpojuma «mp3.com» izveide. Kompānija patērētājiem piedāvā uz «Linux» balstītu operētājsistēmu «Lindows», kuras nosaukums ne īpaši iepatikās operētājsistēmas «Windows» izstrādātājiem — kompānijai «Microsoft».

Noslēdzot vienošanos, Robertsons, kā rādās, ir tikai un vienīgi ieguvējs — 20 miljoni ASV dolāru kabatu kompānijai, domājams, nespiedīs, turklāt Robertsonam izdevies arī izspiest no «Microsoft» licenci pieejai atsevišķiem «Windows Media» komponentiem uz četriem gadiem. Protams, Robertsonam būs jāpilda arī sava vienošanās daļa — līdz šā gada 14. septembrim viņam būs jānomaina kā kompānijas, tā arī visas produktu līnijas nosaukums uz «Linspire». Jāpiebilst, ka šo nosaukumu saviem produktiem kompānija Eiropā izmanto jau kopš aprīļa.

Tāpat kompānija nodos «Microsoft» rīcībā visus tai piederošos domēnu vārdus, ieskaitot «lindows.org» un «lindowsos.com». Taču domēni «Lindows.com» un «Lindowsinc.com» paliks Robertsona rīcībā vēl līdz 2008. gada 15. jūlijam — tiesa, tie gan nedarīs neko citu kā tikai nosūtīs interneta lietotājus uz «Linspire» interneta vietni.

«Microsoft» sāka tiesāties ar «Lindows» jau 2001. gada decembrī, kad lieta tika iesniegta izskatīšanai ASV tiesā. Tai sekoja atsevišķi tiesas procesi arī Kanādā, Somijā, Zviedrijā, Nīderlandē, Francijā un Spānijā. Galvenais «Microsoft» iebildums — nosaukums «Lindows» pārāk atgādina «Microsoft» operētājsistēmas «Windows» nosaukumu, līdz ar to netiek ievērota godīga konkurence. Robertsons, protams, atteicās labprātīgi padoties, līdz ar to zaudēja vairākās tiesas prāvās Eiropā. Taču ASV tiesas process tik gludi nenorisinājās — tas acīmredzot izskaidro pēkšņo «Microsoft» pretimnākšanu.

Vašingtonas štata tiesa jau divreiz noraidījusi «Microsoft» prasību, savukārt šā gada maijā arī federālā tiesa atteicās izskatīt šo jautājumu pēc būtības, norādot, ka eventuālajā tiesas procesā būtu jāizskata nevis prasība pret «Lindows», bet gan jautājums, vai vārds «logs» bija sarunvalodā izmantojams termins pirms 1985. gadā «Microsoft» reģistrēja savu programmatūru ar šādu nosaukumu. Nav grūti iedomāties, kāds varētu būt bijis tiesas lēmums...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu