Mūža laikā ikviens no mums apēd un izdzer ne daudz, ne maz — kādas piecdesmit tonnas pārtikas. Ēdot un dzerot mēs piespiežam organismu strādāt. Šoreiz mēģināsim pietuvoties mūžam aktuālajai kalcija tēmai.

Cilvēki, kam konstatēta osteoporoze, bez zālēm vairs nespēj iztikt, bet kam jāpievērš uzmanība, lai no šās slimības izsargātos? Kā zināms, pieauguša cilvēka organismā ir līdz 1,1 kg kalcija. 99% šās masas ir kaulos un zobos, taču arī atlikušais viens procents nav mazāk svarīgs. Bez nepieciešamajiem 100 mg kalcija uz katru asinslitru tiek traucēta asinsreces funkcija, kā arī muskuļu un nervu uzbudināmības spēja.

Arī vairāki hormoni un enzīmi nespēj vairs aktivizēties nepieciešamajā līmenī. Organisms cenšas aizņemties kalciju no kauliem un zobiem. Ja nenodrošina pietiekamu kalcija pievadi organismam, ar laiku sevi piesaka osteoporoze. Izteikta kalcija nepietiekamība organismā var izraisīt nervu un muskuļu pāruzbudinātību un izraisīt pat muskuļu krampjus.

Tāpēc izmantosim iespējas, ko sniedz daba. Pirmām kārtām nesmādēsim piena produktus. Cietie sieri kalciju satur visvairāk (ap 1000 mg), toties pienu var vairāk iedzert. Lai arī, dzerot pienu, kalcija uzņemšanas spēja organismā ir tikai 30%, tas nav vēl iemesls meklēt aizstājējus. Tiesa, ēdot kāpostus (212 mg Ca), spinātus (126 mg), brokoļus (105 mg), bietes un citus lapu dārzeņus, organisma kalcija uzņemšanas spēja svārstās no 40 līdz 64 procentiem.

Ikdienā piena produkti mūsu galdā ir regulārāki, jo īpaši sieri, krējums un piens. Piens ir ne tikai daudzu ēdienu sastāvdaļa, bet arī sava veida izlīdzētājs. Tas vārīto zivju garšai piešķir maigumu un aizdzen specifisko aromātu, sālītās siļķes, izpeldinātas pienā, zaudē lieko asumu, atsevišķu dzīvnieku gaļa atbrīvojas no nepatīkamas piegaršas. Arī truša gaļa pēc piena peldes garšos labāk, tāpat kā nieru ēdieni. Salātu mērce sanākusi par skābu, ēdiens par sāļu — piena piedeva atkal izlīdz. Vai silta piena glāze pirms miega — arī šādi var uzņemt kalciju un saldi iemigt.

B2 vitamīns pienā vēl papildus aizsargā mūsu nervu sistēmu. Ja atbaida vārītā piena plēve, pēc uzvārīšanas uzreiz jāiemet pienā ledusgabaliņš. Arī kefīra glāze nāks tikai par labu. Taču izrādās, ka ar to ir par maz. Turklāt ne paša kalcija dēļ.

Ja arī organisms uzņēmis pietiekamu kalcija devu, bez D3 vitamīna klātbūtnes spēj patērēties tikai niecīga daļa. Ja turpretim D3 ir pietiekamā daudzumā, organisms spēj izmantot kalciju pat piecreiz lielākā apjomā. Diemžēl arī tas vēl nav viss. Nepieciešama ilgstoša fluora klātbūtne nelielās devās. Fluors aktivizē kaulu veidošanās procesam paredzētās šūnas, kas ir atbildīgas par jaunas, veselīgas kaulu masas veidošanos.

Mijiedarbojoties trim šiem komponentiem, kaulu masa pieaug efektīvi. Tomēr joprojām kaut kā vēl trūkst. Kauli ir trausli, tiem nepietiek elastības. Šos trūkumus novērš mikroelements varš. Viss šķiet sarežģīti, tomēr ir ļoti vienkārši. Vecais labais ieteikums dzert vairāk piena ir tikai jāpapildina ar D3 vitamīnu un jāpiemeklē ēdienkartei varu un fluoru saturoši produkti, sākot no vārāmās sāls ar fluora piedevām.

Komentāri