Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Otrdien pie Saeimas nama bija pulcējušies vairāki desmiti nevalstisko organizāciju pārstāvju, paužot protestu pret Ingrīdas Ūdres (ZZS) izvirzīšanu Eiropas Savienības komisāres amatam un pieprasot viņas atkāpšanos no Saeimas priekšsēdētājas amata.

Nesankcionētā piketā pie Saeimas pulcējās Sabiedrības par atklātību «Delna», «Eiropas kustības Latvijā» un kluba «Māja. Jaunatne vienotai Eiropai» pārstāvji. Viņi turēja rokās plakātus un iesaistījās debatēs ar iedzīvotājiem.

Piketētāji, kurus zinātkāri novēroja arī ārvalstu tūristi, demonstrēja transparentus ar uzrakstiem «Cik maksā komisārs?», «Atkāpties no amata!», «ZZS pārstāvji netika ievēlēti Eiroparlamentā», «Eiroskeptiķe — eirokomisāre», «Komisāre Ūdre — apkaunojums Latvijai», «Nemelo tautai», «Vai nekaunība ES ratus vilks labāk par glumu karjeristi? Nē — tāpat grāvī». Kāda sieviete turēja rokā plakātu ar uzrakstu «Ņemiet mani uz Briseli, protu gatavot sevišķi garšīgu kafiju ar «Šarloti» vai «Aleksandru»».

Vairāki aktīvisti, ietērpušies melnās drānās, mēģināja garāmgājējos raisīt asociācijas ar nāvi, kapiem un bērēm. Plīvoja arī «zaļo» kustības karogs ar melnu lenti.

Pasākumā piedalījās arī Zaļo un zemnieku savienības deputāts Leopolds Ozoliņš, kas Saeimā ievēlēts no viena saraksta ar Ūdri.

«Delna» runā par «politisko korupciju»

Kā žurnālistiem sacīja «Delnas» vadītājs Roberts Putnis, veids, kādā Ūdre tika izvirzīta Eiropas komisāres amatam, stiprina aizdomas par politisko korupciju. Pēc viņa teiktā, sabiedrībai netika pietiekami atklāti un plaši skaidrots valdības lēmums, netika dota iespēja diskutēt par Eiropas komisāra kandidātu, netika sniegta atbilde, kā tiks sargātas Latvijas intereses. Ņemot vērā šos apstākļus, Ūdrei būtu jāatkāpjas vai valdībai jāatsauc lēmums par viņas izvirzīšanu Eiropas komisāres amatam, uzskata «Delna».

Savukārt Ūdre uzskata, ka šodien notikusī akcija ir vienas sabiedriskas organizācijas aktivitātes, kurai nav pieņemams nacionālas valdības un Eiropas Komisijas prezidenta lēmums.

«Tā kā mēs dzīvojam demokrātiskā valstī, ikvienam ir tiesības paust savu viedokli,» Ūdres viedokli žurnālistiem pauda Saeimas priekšsēdētājas palīdze, tautā iemīļotā aktrise Lilita Ozoliņa.

Spīkeres palīdze norādīja, ka, tiklīdz būs zināms, kādu portfeli ieņems Ūdre, viņa tiksies ar sabiedriskajām organizācijām un žurnālistiem.

Šīs protesta akcijas rīkotāji aicina arī citas nevalstiskās organizācijas, plašsaziņas līdzekļus un iedzīvotājus iesaistīties protesta vēstuļu akcijā. Vēstulē Ūdre un Ministru prezidents Indulis Emsis (ZZS) aicināti uzņemties politisku atbildību «par nekorekto Eiropas komisāra nominēšanas procesu».

Ūdres pretinieku argumenti

«Latvijas Republikas Satversme Saeimas priekšsēdētājai uzliek par pienākumu stiprināt parlamentāro demokrātiju un veicināt sabiedrības uzticību Saeimai. Nicīga un nievājoša attieksme pret žurnālistu pienākumu informēt sabiedrību un samākslota izvairīšanās no pamatotās sabiedrības intereses apliecina neizpratni par mūsu demokrātijas būtību un neatbilst ar Saeimas vadītāja amatu saistītajai augstajai goda un cieņas izpratnei. Šāda rīcība diskreditē mūsu parlamentu Latvijā un mūsu valsti starptautiski. Vēl vairāk Ingrīdas Ūdres neatbilstību amatam apliecināja sabiedrības informēšanas novilcināšana par trīs dienām un selektīva mediju izvēle informācijas sniegšanai par tik svarīgu politisku jautājumu,» norāda akcijas rīkotāji.

Pēc viņu domām, šāda rīcība demonstrē Ūdres neatbilstību Eiropas komisāres amatam.

«Ministru prezidenta nespēja argumentēt sava lēmuma motīvus vienā no nozīmīgākajiem jaunākās Latvijas politiskās dzīves jautājumiem stiprina sabiedrības neuzticību mūsu politiskajai elitei un neveicina sabiedrības līdzdalību politiskajā lēmumu pieņemšanā,» teikts vēstules uzmetumā.

Vēstules autori pauž bažas par politiskās korupcijas jeb «valsts nozagšanas» pastāvēšanu Latvijā, pieprasa atsaukt Ūdres kandidatūru Eiropas komisāres amatam, bet pašai Saeimas spīkerei atkāpties no amata.

Savākti 102 paraksti

«Nejaušās pastaigas» laikā savākti 102 protesta paraksti, izdalītas 200 protesta vēstules, portālu «Apollo» informēja Roberts Putnis, Sabiedrības par atklātību «Delna» valdes priekšsēdētājs.

Sabiedrības par atklātību «Delna», «Eiropas kustības Latvijā» un kluba «Māja» kopīgajā «nejaušajā pastaigā» pie Saeimas ēkas tika savākti 102 paraksti, prasot politisku atbildību no Ministru prezidenta un Saeimas priekšsēdētājas par necaurskatāmo politisko lēmumu, izvirzot Eiropas Komisijas komisāres amatam Ingrīdu Ūdri. Ar «nejaušo pastaigu» «Delna», «Eiropas kustība Latvijā» un klubs «Māja» sāk protesta vēstuļu akciju. Pastaigas laikā tika izdalītas aptuveni 200 vēstules. Vēstules teksta priekšlikums ir pieejams internetā www.delna.lv un rīkotājorganizāciju birojos. Vēstules var sūtīt rīkotājorganizācijām vai tieši Ministru prezidentam un Saeimas priekšsēdētājai.

«Nejaušā pastaiga» noritēja mierīgi, taču Pašvaldības policijas darbinieki bez paskaidrojumiem neatļāva pastaigas turpinājumu gar Saeimas ēku, lai gan tūristu grupas tika izlaistas cauri policistu ķēdei. Pastaigas dalībnieki vienojās kopīgai fotogrāfijai ar Saeimas ēku fonā un risināja sarunas par līdzpaņemtajos lozungos minētajiem politiskās korupcijas jautājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp