Reaģējot uz atsevišķu politiķu izteikumiem par «Sorosa fonda-Latvija» (SFL) saistību ar Sabiedrības par atklātību «Delna» aktivitātēm Eiropas Komitejas (EK) komisāra kandidāta nominēšanas jautājumā, fonds otrdien izplatījis paziņojumu, kurā uzsver, ka nav finansējis konkrēto «Delnas» projektu.

Vienlaikus fonds uzskata, ka nevalstiskajām organizācijām, lai veicinātu kvalitatīvākus politiskos lēmumus, aktīvi jāizmanto Latvijas Satversmē noteiktās tiesības paust savu viedokli, informēja SFL izpilddirektors Andris Aukmanis.

SFL ir vienisprātis ar nākamo Eiropas komisāri, Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri (ZZS), kas saistībā ar «Delnas» aktivitātēm norādījusi, ka «mēs dzīvojam demokrātiskā valstī, kurā ikvienam ir tiesības paust savu viedokli».

Kā norādīts SFL izplatītajā paziņojumā, fonds nav finansējis nevalstisko organizāciju akcijas pie Saeimas, kuru laikā tika iebilsts pret veidu, kā tika izvirzīts Latvijas kandidāts EK komisāra amatam. SFL norāda, ka ir bezpartejiska organizācija un nefinansē darbību, kas vērsta uz politisko partiju vai to vēlēšanu kampaņas atbalstīšanu. Vienlaikus SFL finansiālā atbalsta saņēmēju viedoklim nav jāsakrīt ar SFL viedokli atsevišķos jautājumos.

Fonds sniedz finansiālu atbalstu projektiem, kas vērsti uz tiesiskas valsts stiprināšanu, un šajā jomā notikusi sadarbība arī ar «Delnu». Fonds un «Delna» sadarbojušies projektos par politisko partiju finanšu kontroli, «Delna» saņēmusi SFL finansiālu atbalstu projektiem, kas sekmē informācijas atklātību un korupcijas novēršanu. SFL sponsorējis arī «Delnas» projektus, kuri bija vērsti uz lobēšanas institucionalizēšanas veicināšanu un iespējamu interešu konfliktu izpēti. Viens no projektiem bijis saistīts ar sabiedrības aktivitāti pašvaldību iepirkuma novērošanā.

Kā sacīja Aukmanis, SFL sponsorē divu veidu projektus: uz aktivitāšu un mērķu īstenošanu vērstus un administratīvā atbalsta projektus. SFL arī uzskata par svarīgu sniegt atbalstu publisko interešu institūciju jeb tā dēvēto «sargsuņu» administrēšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp