Lauksaimnieki ir šokēti par negaidīto Lauku atbalsta dienesta (LAD) lēmumu uz laiku pārtraukt pieņemt uzņēmēju pieteikumus atbalstam trijos Eiropas lauksaimniecības virzības un garantiju fonda (ELVGF) virzības daļas pasākumos, sacīja lauksaimnieku sabiedriskās organizācijas «Zemnieku saeima» valdes priekšsēdētāja Maira Dzelzkalēja.

Pēc viņas teiktā, atbildīgajiem par attiecīgā struktūrfonda ieviešanu Latvijā bija jāpaziņo laikus par projektu pieņemšanas pārtraukšanu. Piemēram, ja nākamais plānu iesniegšanas termiņš ir 15. septembris, šodien valsts iestādes varēja paziņot, ka projektu pieņemšana uz laiku tiks pārtraukta no 1. septembra.

Šāda kārtība bija vajadzīga, jo daudzi uzņēmēji rēķinājās, ka nākamnedēļ dosies uz LAD iesniegt savus sagatavotos pieteikuma projektus atbalstam ELVGF virzības daļā.

Krustpils zemnieku saimniecības «Vīnkalni» saimnieks Andris Felss sacīja, ka viņa vadītā saimniecība sagatavojusi projektu iesniegšanai ELVGF pasākumā «Investīcijas lauksaimniecības uzņēmumos», un tuvākajās dienās to bija plānots iesniegt LAD. Lai gan par projekta sagatavošanu ar konsultāciju biroju jānorēķinās pēc tā apstiprināšanas, visvairāk ir žēl patērētā laika tā sagatavošanai, īpaši laikā, kad notiek intensīva ražas novākšana, sacīja zemnieks.

«Uzskatu, ka tā ir klaja nerēķināšanās ar citu laiku,» uzskata Felss, norādot, ka šis ir pirmais saimniecības pieteikums atbalsta saņemšanai no Eiropas Savienības fondiem. Atbalstam SAPARD programmā uzņēmums nevarēja piedalīties, jo saimniecības darbības rādītāji neatbilda šā Eiropas Savienības finansējuma saņemšanas nosacījumiem.

Felss norādīja, ka uzņēmums iesniegs savu projektu, kad tiks atsākta pieteikumu pieņemšana. «Nav variantu,» skaidroja lauksaimnieks, norādot, ka pēc šā gadījuma nebūs garantiju, ka nevarētu atkārtoties līdzīga situācija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp