Iniciatīvas grupa, kas savākusi ziedojumus un vēlas līdz 2005. gada 23. augustam Rīgā uzcelt pieminekli nacionālās pretestības līderim Konstantīnam Čakstem, pirmdien nosūtījusi oficiālu iesniegumu kultūras ministrei Helēnai Demakovai.

Vēstulē norādīts, ka pieminekļa celtniecības projekts saskaņots visās instancēs un plaši apspriests Latvijas sabiedrībā. Tajā jau ieguldīti vismaz 90 tūkstoši latu no privātiem ziedojumiem. Monumenta autors tēlnieks Gļebs Panteļejevs patlaban aktīvi strādājot, lai, projektu realizējot, respektētu sabiedrības izteiktās piezīmes un priekšlikumus. Tādēļ iniciatīvas grupa pauž kolektīvu viedokli, ka Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un  attīstības padome 11. augustā pieņēmusi «absolūti bezatbildīgu lēmumu» neatbalstīt monumenta risinājumu konkrētā Latvijas galvaspilsētas vietā — Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā, jo tas esot «klasiski neprofesionāls».

Turklāt iniciatīvas grupa savā iesniegumā apgalvo, ka šis lēmums juridiski uzskatāms par nelikumīgu. Padome uzskatāma par sabiedrisku konsultatīvu institūciju, kuras sastāvā ir 10 locekļi. Saskaņā ar Ministru kabineta apstiprināto padomes nolikumu tā ir lemttiesīga, ja balsojumā piedalās  vismaz divas trešdaļas padomes locekļu.

Pēc iniciatīvas grupas ieskata, lai 11. augusta lēmums būtu likumīgs, sēdē piedaloties septiņiem locekļiem, par monumenta projektam nelabvēlīgo lēmumu būtu jābalso vismaz  četriem — tātad vienkāršam vairākumam. Taču, kā liecina sēdes protokols, balsojumā atturējušies četri padomes locekļi. Iniciatīvas grupa vēstulē kultūras ministrei norāda, ka tādējādi padomes loceklis profesors Jānis Krastiņš, informējot par lēmumu, «maldinājis sabiedrību un kā sēdes vadītājs ir pārkāpis Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes nolikuma 7. punktu».

Iesniegumā arī apgalvots, ka strīdīgajā jautājumā iniciatīvas grupa saņēmusi oficiālu Saeimas Juridiskā biroja atzinumu par terminu «vienkāršs balsu vairākums» un, pamatojoties uz to, izdarījusi savus secinājumus.

Iesniegumā Demakovas kundze tiek lūgta atzīt 11. augusta lēmumu par prettiesisku, paziņot sabiedrībai par Konstantīna Čakstes pieminekļa celtniecību atbilstoši Rīgas Domes 2002. gada 17. decembra lēmumam, kā arī sakarā ar rupjiem pārkāpumiem padomes darba vadīšanā apsvērt Jāņa Krastiņa atbilstību ieņemamajam amatam padomē.

Vēstuli iniciatīvas grupas vārdā parakstījuši advokāts Andris Grūtups un uzņēmējs Jānis Naglis. Grupā vienojušies Latvijā ietekmīgi uzņēmēji un gara darbinieki. Monumenta uzstādīšanas kopējās izmaksas tiek lēstas aptuveni 250 tūkstošu latu apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp