Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Valdība otrdien atbalstīja koncepciju par valsts sociālo pabalstu palielināšanu ģimenēm pēc bērna piedzimšanas.

Bērnu pabalsts vienam no jaunajiem vecākiem tiks maksāts 70% apmērā no vidējās algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas 12 mēnešu laikā pirms bērna piedzimšanas. Tādējādi pabalsta apjoms līdzināsies tai algai, kādu viens no bērna vecākiem saņēmis pēc nodokļu nomaksas.

Minimālais bērnu kopšanas pabalsta apmērs būs 56 lati mēnesī, bet maksimālais — 392 lati. Nestrādājošās māmiņas saņems pabalstu līdz 50 latiem mēnesī, bet personas, kuras kopj bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem — līdz 30 latiem mēnesī.

Koncepcija paredz, ka tiks maksātas papildu piemaksas, ja ģimenē piedzimuši dvīnīši vai trīnīši. Personām, kuras kopj dvīņus vai trīnīšus vecumā līdz vienam gadam, par katru nākamo bērnu tiks maksāti 50 lati mēnesī, bet vecumā no viena līdz diviem gadiem par katru nākamo bērnu — 30 lati mēnesī.

Paredzēta arī bērna piedzimšanas pabalsta paaugstināšana līdz 296 latiem, kas atbilst zīdaiņa pūriņa vērtībai faktiskajās cenās naudas izteiksmē.

Lai īstenotu bērnu kopšanas pabalsta palielināšanu, nākamā gada valsts budžetā papildus vajadzīgi 20 miljoni latu.

Patlaban bērnu piedzimšanas pabalsts ir 98 lati. Ja māmiņa stājusies ārsta uzskaitē līdz 12. grūtniecības nedēļai, pabalsts tiek maksāts divkāršā apjomā — 196 lati.

Bērna kopšanas pabalsts par bērnu vecumā līdz 1,5 gadiem ir 30 lati mēnesī, bet par bērnu no 1,5 līdz 2 gadu vecumam — 7,50 lati.

Valdība šodien uzdeva Labklājības ministrijai sagatavot un līdz 7. septembrim iesniegt Ministru kabinetā grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā. Labklājības ministrijai jāiesniedz Finanšu ministrijā precizēti priekšlikumi 2005. gada valsts budžeta projektam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp