Foto: siets.net

Kompānija «Lursoft IT» ir laidusi klajā pirmo publisko meklēšanas programmatūras «Siets» servera risinājuma versiju. Tā ir augsta ātruma meklēšanas programmatūra, kas bāzēta uz «Linux» un jau vairāk nekā divus gadus tiek izmantota dažādās «Lursoft» meklēšanas sistēmās.

Programmatūras izmēģinājuma versiju, pirms tam reģistrējoties, interesenti var lejupielādēt no «Siets» servera [s:943]. Šo izmēģinājuma versiju 60 dienas var izmantot bez maksas. Tā kā uzņēmums orientējas uz programmatūras pārdošanu pasaules tirgū, informācija produkta lapā ir angļu valodā. Kā vēsta šajā lapā atrodamā informācija, servera programmatūras pārdošana tiks uzsākta 1. oktobrī, un tā cena pagaidām vēl nav zināma.

Starp citu, tiks piedāvāts arī integrēts servera risinājums, proti, būs iespējams iegādāties jau gatavu «Siets» serveri ar preinstalētu servera programmatūru. Vienkāršākās servera versijas parametri būs šādi: 19 collu rack-mountable serveris ar 2 gigahercu procesoru, 1 gigabaits operatīvās atmiņas, divu 80 gigabaitu SATA cieto disku RAID masīvs, «Linux» operētājsistēma, «Siets» programmatūra un divu gadu tehniskais atbalsts.

Siets servera programmatūrā vienā produktā ir apvienotas IT industrijā šobrīd ienākošās trīs bāzes tehnoloģijas datu apstrādē — pilna teksta meklēšana, XML datu glabāšana un klastera darbības princips. Programmatūra darbojas kā datu bāzes serveris un sazinās ar jebkuru klienta aplikāciju, lietojot vienkāršus XML ziņojumus un http protokolu. Šāda atvērto standartu lietošana dod iespēju integrēt uzlabotas meklēšanas funkcijas esošajās lietojumprogrammās un izmantot iecienītās programmēšanas valodas, lai piekļūtu «Siets» serverim no citām sistēmām. Datortīklu  administratoriem tiek nodrošināts rīks interneta lapu automātiskai indeksēšanai.

«Siets» tehnoloģija jau tiek izmantota Latvijas interneta meklēšanas portālā «[s:944]», lielākajā Latvijas pilna teksta preses publikāciju arhīvā «[s:945]», interneta portālā «[s:946]», Latvijas Bankas [s:947], sadarbībā ar Latvijas Universitātes Literatūras un Mākslas institūtu izveidotajā virtuālajā interneta «[s:948]» un citās «[s:949]» un tā partneru informācijas sistēmās. Plašāka informācija par «Siets» servera programmatūru ir atrodama internetā adresē [s:950].

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp