Foto: AFI/Elmārs Rudzītis

Eiroparlamenta (EP) deputāti rakstveida jautājumos Latvijas izvirzītajai Eiropas komisārei Ingrīdai Ūdrei (ZZS) lūguši atbildēt, vai viņa, darbojoties Eiropas Komisijā (EK), plāno saskaņot nodokļu bāzes.

Kā liecina EP izplatītā informācija, EP vēlas zināt, vai Ūdre atbalsta nodokļu bāzu saskaņošanu, īpaši uzņēmuma nodokļu sfērā, kur starp 25 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pastāv lielas atšķirības.

Jau ziņots, ka Latvijas pārstāvei piedāvāts darboties ES muitas un nodokļu politikas jomā.

EP sagatavojis un izplatījis topošajiem komisāru kandidātiem adresētus deviņus vispārējus un deviņus tā dēvētos specifiskus jautājumus, uz kuriem, līdzīgi kā visu pārējo ES valstu komisāru kandidātiem, jāatbild arī Ūdrei. Atbildes uz vispārējiem rakstveida jautājumiem EP gaida līdz 9. septembrim.

Latvijas pārstāvei vaicās, vai viņa piekristu neņemt vērā vienprātības principu dažās nodokļu politikas jomās, tā vietā balstoties uz pastiprinātu sadarbību, īpaši nodokļu bāzes sakarā.

EP pārstāvji vēlas zināt, kādās nodokļu politikas jomās Ūdre koncentrēs pūliņus, darbojoties komisijā. Eiroparlamentārieši arī vaicā, kādā mērā prasības pēc vienprātības saglabāšanas ES Padomē nodokļu jomā turpinās būt šķērslis progresam.

EP Ūdrei uzdevis jautājumus arī par nodokļu politikas ietekmi uz ilgtermiņa attīstību, par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanu un krāpniecības novēršanu, kā arī par nodokļu politikas starptautisko dimensiju.

Latvijas pārstāve tiks vedināta domāt par nodokļu politikas lomu kā ilgstošas attīstības veicināšanas instrumentam. Īpaši tas būtiski ir enerģētikas jautājumos, lai stimulētu darbavietu radīšanu vai finansētu sociālo kohēziju.

Runa būs arī par samazināto PVN likmju sistēmas vienkāršošanu, tā ka debates par šo jautājumu starp ES dalībvalstīm jau ieilgušas. Pašreiz ES pastāv liela problēma ar neiekasētajiem PVN ienākumiem krāpšanās dēļ, norāda EP. Ņemot vērā to, ka PVN ieņēmumi veido arī EK resursus, Komisijai ir īpašs stimuls atrisināt šo problēmu. Tādēļ Ūdrei vaicā, kā viņa domā rīkoties šajā sakarā kopienā.

EP cer, ka nākamā komisāre strādās starptautisko nodokļu jomā. «Ekonomikas globalizēšanās turpināšanās nozīmē, ka tādiem jautājumiem kā nodokļi ir paaugstināta starptautiskā dimensija: kā jūs ierosināt iesaistīties dažādos starptautiskajos forumos, kas izskata nodokļu jautājumus?» vaicā EP deputāti. Parlaments arī norāda, ka «būtiskās akcīzes nodokļu atšķirības ES raisa plašu ar nodokļiem apliktu produktu kustību pāri robežām, kas savukārt sastopas ar drakonisku muitas iestāžu rīcību pret tiem, kuriem ir izdevīgas brīvas preču kustības tiesības». Deputāti vēlas dzirdēt, kā Ūdre rīkotos minētajās situācijās.

Ūdrei jābūt gatavai atbildēt arī uz vispārējiem jautājumiem, kas uzdoti visiem komisāru kandidātiem. To vidū ir tradicionālie jautājumi par komisāra neatkarību un ES nākotni. Ūdrei būs jādara zināms, kuri kvalifikācijas un darba pieredzes aspekti bijuši īpaši būtiski saistībā ar viņas izvirzīšanu komisāra amatam.

EP lūdz Latvijas pārstāvi raksturot, kā viņa grasās īstenot komisāra neatkarības principu savā ikdienas darbā. Tiek sagaidīta arī detalizēta informācija par iespējamo iesaisti uzņēmējdarbībā, kā arī finansiālajām un politiskajām interesēm un nostāju.

EP pārstāvji vēlas zināt, ko būtu iespējams darīt pašlaik Eiropas konstitūcijā ietverto jautājumu sakarā, ņemot vērā, ka šis pamatdokuments oficiāli vēl nav ratificēts. Ieplānoti arī jautājumi par Lisabonas stratēģijas mērķu sasniegšanu un Komisijas tēla uzlabošanu sabiedrībā.

EP deputāti sagaida atbildes, kā komisāra kandidāts uztver demokrātisko atbildību pret EP. Tiek vaicāts, vai, raugoties no politiskā viedokļa, komisāram, kurš pēc uzklausīšanas saņēmis negatīvu vērtējumu, būtu jāatsauc sava kandidatūra. Topošajam komisāram būs jāspēj arī atbildēt, kā viņš plāno nodrošināt viņa atbildībā esošā ģenerāldirektorāta pārvaldi un atbildībā esošo institūciju saziņu ar EP.

Komisāra kandidātam būs arī jāsniedz ieskats, kas būtu darāms dzimumu līdztiesības nodrošināšanai viņa pārziņā esošajā jomā.

Oficiāls jauno komisāru kandidātu iztaujāšanas grafiks tiks apstiprināts 14. septembrī Strasbūrā.

Katra topošā komisāra noklausīšanās ilgs trīs stundas — sākumā plānota komisāra kandidāta uzruna, bet pēc tam 160 minūtes tiks veltītas Eiroparlamenta pārstāvju jautājumiem.

Kā liecina aģentūras LETA avoti EP, atsevišķu EP komiteju, piemēram, Sociālo un nodarbinātības lietu komitejas, vadītāji lūguši deputātus komisāru kandidātiem mutvārdos uzdot arī tādus jautājumus, kas nav parādījušies iepriekš rakstveidā sagatavotajos jautājumu sarakstos. Tas paredzēts, lai patiesi iztaustītu topošo komisāru zināšanas.

Zināms, ka Ūdres iztaujāšanā iesaistīsies Ekonomikas un monetārās komitejas deputāti, viņiem piebiedrosies arī Iekšējā tirgus komitejas pārstāvji.

Komisāru iztaujāšana notiks Briselē, bet balsojums par jauno Eiropas Komisiju notiks nedēļā no 25. līdz 28. oktobrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp