Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Konstruktīvs dialogs ar badastreiku uzsākušajiem izglītības reformas pretiniekiem vismaz pagaidām ir neiespējams, otrdien pēc tikšanās ar streika dalībniekiem secinājis īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Nils Muižnieks (LPP).

Muižnieks un Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta parlamentārais sekretārs Aleksandrs Brandavs pēc tikšanās atzinuši, ka dialogs neizdevās un streikotāji sarunas laikā bija visai agresīvi — saruna nonākusi pat līdz personīgiem apvainojumiem.

Kā informēja sekretariāta preses sekretāre Gunta Līne, akcijas dalībnieki Brandavu nosaukuši par «asimilētu krievu», bet Muižnieku — par «fašistu no Kanādas».

[s:1115]

Sarunas laikā Latvijas valodas politika pielīdzināta PSRS valodas politikai. Streikotāji apgalvojuši, ka pārstāv visu Latvijas krievu kopienu, savukārt Latvijā darbojošās vairāk nekā 40 krievu mazākumtautību organizācijas tika nodēvētas par «valsts kabatas organizācijām», kas nevienu nepārstāv.

Muižnieks atzinis sabiedrības tiesības organizēties un brīvi paust savu viedokli, tomēr apšaubījis Krievu skolu aizstāvības štāba mandātu pārstāvēt visu krievu un krievvalodīgo viedokli. Muižnieks norādījis arī uz to, ka sabiedrība pieprasa vienotu, nevis divās nošķirtās kopienās sadalītu sabiedrību, ko apliecina socioloģiskie pētījumi.

Streikotāju runasvīrs Igors Vatoļins apliecināja, ka saruna nav izdevusies. Viņš pauda sašutumu, ka «ministrs atnāca ar tukšām rokām tikai pazīmēties kameru priekšā». «Viņš mums neatnesa ziņu par reformas moratoriju, tas bija tukšs gājiens,» teica Vatoļins.

Badastreiku 23. augustā sāka vairāki krievu skolu aizstāvji un sola to pārtraukt tikai tad, kad tiks noteikts moratorijs izglītības reformai. Vatoļins sacīja, ka visi badastreika dalībnieki turas labi un ir gatavi badastreiku nepārtraukt.

Lēmums apmeklēt badastreika dalībniekus tika pieņemts otrdien, premjera Induļa Emša (ZZS) vadītajā neformālajā darba grupā pārrunājot jautājumus, kas saistīti ar izglītības politiku Latvijā. Tikšanos ar badastreika dalībniekiem ierosināja Muižnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp