Latvijas Banka nedomā, ka tai būtu jāuzņemas atbildība par «Bankas Baltija» (BB) bankrotu, jo tā savus lēmumus saistībā ar banku pieņēmusi, pamatojoties uz auditoru atzinumiem, šodien preses konferencē sacīja centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Latvijas Banka arī «klaji negatīvi» vērtē Ministru prezidenta Induļa Emša (ZZS) teikto, ka tai būtu jāizstrādā kāda ilgtermiņa programma, lai kompensētu BB noguldītājiem bankā zaudētos līdzekļus.

Rimšēvičs uzsvēra, ka tādā gadījumā centrālajai bankai, kas savulaik bija komercbankas uzraugošā institūcija, būtu jākompensē arī citu bankrotējušo banku noguldītāju zaudējumi, bet tādā gadījumā tiktu sagrauta nacionālās naudas sistēma.

Latvijas Bankas prezidents arī uzsvēra, ka pasaulē nav bijis tāda precedenta, ka uzraugošajām institūcijām būtu jākompensē bankrotējušu kredītiestāžu radītie zaudējumi.

Latvijas Banka, veicot uzrauga funkcijas, BB bija veikusi pārbaudes. Tā kā centrālajai bankai bijušas bažas par BB darbību, bankas vadība tikusi mudināta samazināt noguldījumu procentu likmes un novērst citas problēmas.

Tomēr tikai Latvijas Bankas negatīvs atzinums par BB nevarētu būt pamats bankas darbības apturēšanai, sacīja Rimšēvičs, norādot, ka toreizējā Saimnieciskā tiesa prasījusi alternatīvu vērtējumu.

Šādu vērtējumu Latvijas Banka gaidījusi no BB auditora «Coopers&Lybrand» (C&L). Veicot BB 1993. gada darbības pārskatu auditu, C&L atzinumu bijusi iesniedzis bez piezīmēm, no kā varēja secināt, ka BB finansiālā situācija ir stabila un ka bankas pārskats atspoguļo patieso situāciju. Auditoru atzinums iesniegts 1994. gada augusta beigās, tāpēc tajā bija jāsniedz vērtējums arī par 1994. gada pirmajiem astoņiem mēnešiem.

Rimšēvičs norādīja — ja Latvijas Banka šajā situācijā būtu vērsusies tiesā, lūdzot apturēt BB darbību, tiesa to izdarītu, bet pieprasītu vēl viena eksperta — auditora atzinumu. Ja tas būtu tāds pats kā C&L, bankas darbība tiktu atjaunota un Latvijas Bankai būtu jākompensē tai nodarītie zaudējumi.

Arī 1994. gada BB darbības pārskatus auditēja C&L, 1995. gada sākumā iesniegtajā atzinumā nevēršot Latvijas Bankas uzmanību uz kādām iespējamajām problēmām BB.

Rimšēvičs domā, ka BB krahs «lielā mērā panākts pēdējo divu darbības mēnešu laikā».

Runājot par citām komercbankām, kuras Latvijas Banka savulaik ierosinājusi slēgt, centrālās bankas vadītājs skaidroja, ka tas darīts, ņemot vērā negatīvus auditoru atzinumus, vai arī gadījumos, kad nav bijušas šaubas par šādas rīcības pareizību.

Jau ziņots, ka Stokholmas apgabaltiesa noraidījusi BB likvidatoru «BDO Invest-Rīga» prasību par 150 miljonu ASV dolāru (ap 82 miljoniem latu) piedziņu no agrākā BB auditora C&L (tagad «Öhrlings PricewaterhouseCoopers»).

Tiesā kā galvenais «BDO Invest-Rīga» arguments bija, ka C&L savulaik BB auditu veicis nolaidīgi. Tiesa, izvērtējot iesniegtos materiālus, šādu faktu neesot konstatējusi un atzinusi, ka audits BB veikts pietiekami labi. Tas arī bijis galvenais arguments BB likvidatoru prasības noraidīšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp