Foto: «Novell»

Kompānijas «Novell» pārstāvniecība Baltijas valstīs plāno atvērtā koda programmatūru «SuSE Linux» Baltijas valstu tirgū padarīt par populārāko «Linux» distributīvu.

«[s:1154]» ir kļuvis par pirmo «Linux» distributīvu, kas ir nopērkams Latvijas datorveikalos — līdz šim visi interesenti varēja izmantot vai nu no interneta lejupielādējamās «Linux» distributīvu versijas, vai arī pasūtīt diskus no ārvalstīm. Komerciālas distributīva versijas, kas nopērkama kompaktdiskā, pagaidām nav arī Latvijas «Linux» distributīvu izstrādātājiem, piemēram, kompānijai «[s:1155]», kura izstrādā «Amber Linux». Līdz ar to «[s:1156]», piedāvājot iegādāties «SuSE Linux» plašākai publikai, ne tikai datorentuziastiem, plāno palielināt savu tirgus daļu Latvijas «Linux» tirgū.

«Novell Rīga» vadītājs Jānis Treijs pēc sarunām ar «Linux» lietotājiem secinājis, ka «SuSE Linux» Igaunijā un Lietuvā, salīdzinot ar citiem distributīviem, ir izplatītāka, savukārt Latvijā lietotāji ir sadrumstaloti un izmanto daudzus distributīvus. Lielākie «SuSE Linux» konkurenti Latvijā, pēc Treija teiktā, ir «[s:1157]». Treijs atturējās izteikt prognozes par to, cik lielu tirgus daļu varēs iegūt «SuSE Linux», piebilstot, ka par Baltijas valstīm nav veikti šādi pētījumi. Savukārt pētījumi par pasaules tirgu liecina, ka gadā «Linux» tirgus aug par 25%. «SuSE Linux» pasaulē esot otrajā vietā, savukārt Eiropā — pirmajā vietā.

Kā uzsver Treijs, «SuSE Linux», ko «Novell» pilnībā pārņēma šā gada janvārī, var pilnībā piedāvāt alternatīvu populārajai operētājsistēmai «Windows». Treijs uzskata, ka «Linux» lietotājiem svarīgākais ir gūt pārliecību, ka sistēma strādās, un gadījumā, ja kaut kas nebūs kārtībā, viņi varēs saņemt distributīva palīdzību. «Novell» strādā vairāk nekā 650 «Linux» inženieru, kas ir gatavi jebkurā laikā sniegt šādu atbalstu.

Runājot par tehnoloģisko pusi, viņš kā priekšrocību minēja to, ka «SuSE Linux» programmas izejas kods ir pilnīgi vienāds dažādiem datoru veidiem paredzētajām distributīva versijām — sākot no mājas datoriem līdz mainframe serveriem, savukārt citiem distributīviem šie kodi atšķiroties. Tāpat «SuSE Linux» esot piešķirts «Common Criteria» drošības sertifikāts, kas apliecina atbilstību «EAL 3+» līmenim, savukārt citi «Linux» distributīvi tikai strādājot pie šā līmeņa. Treijs uzskata, ka drošībai klientu vērtējumā ir liela nozīme.

«Novell» mērķauditorija ir gan uzņēmumi, gan mājas lietotāji. Mājas lietotājiem «Novell» piedāvā distributīva versiju «[s:1158]», kurā bez pašas operētājistēmas ietilpst arī vairākas bezmaksas lietojumprogrammas, ieskaitot biroja programmu pakotni «Open Office». Šī versija ir bez maksas  lejupielādējama no kompānijas mājaslapas, taču, iegādājoties tās komerciālo versiju, kura maksā 21 latu, lietotājiem ir pieejams arī 30 dienu instalācijas atbalsts, kas gan pagaidām diemžēl nav pieejams latviešu valodā. Tāpat «Novell» piedāvā arī «[s:1159]» versiju, kura domāta prasīgākiem datorlietotājiem un kurā iekļautas arī vairākas komerciālas lietojumprogrammas — tās cena būs 63 lati, savukārt studenti to varēs iegādāties par 42 latiem. Visbeidzot biznesa vajadzībām «SuSE» piedāvā «[s:1160]», kas ir pirmais «Linux» servera risinājums, kurš balstīts uz «Linux» 2.6 versijas kodola.

Tuvāk ar kompānijas «Novell» piedāvājumu visi interesenti varēs iepazīties «Novell» dienās, kas notiks 22. septembrī viesnīcā «Gūtenbergs».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp