Foto: AFI/Elmārs Rudzītis

Kultūras ministre Helēna Demakova (TP) atcēlusi Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes 11. augusta lēmumu neatbalstīt Konstantīna Čakstes pieminekļa uzstādīšanu Rīgā, Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā.

Demakova uzdevusi padomei atkārtoti izskatīt jautājumu par Čakstes pieminekļa risinājumu autoru izvēlētajā uzstādīšanas vietā.

Čakstes pieminekļa izveides iniciatīvas grupa ir pārliecināta, ka Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes lēmums neatbalstīt pieminekļa risinājumu Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā nemaz nav pieņemts, jo lēmums par pieminekļa novietošanu Brīvības bulvāra liepu alejā tika noraidīts, diviem padomes locekļiem balsojot «pret» ieceri, vienam «par» un četriem atturoties.

Iniciatīvas drupas pārstāvis advokāts Andris Grūtups uzskata, ka padome, lemjot par Čakstes pieminekļa atrašanās vietu, ir pārkāpusi pati savu nolikumu, kurš nosaka, ka «padome lēmumu pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu».

Ministres argumenti

Demakova savā lēmumā arī norāda, ka Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes šā gada 11. augusta lēmums nav noformēts atbilstoši Administratīvā procesa likuma prasībām.

Čakste un viņa domubiedri vācu okupācijas apstākļos
Pieminekli K. Čakstem un Latviešu nacionālajai pretestības kustībai pasūtījusi īpaši šim nolūkam izveidota līgumsabiedrība. Tajā apvienojušies 26 uzņēmēji un sabiedrībā pazīstami darbinieki.

Projekta kopējās izmaksas kopā ar apkārtnes labiekārtošanu tiek lēstas 252 440 latu apmērā, tai skaitā tēlniecības darbu izmaksas — 122 640 latu apmērā.

Projekts saskaņots instancēs

2002. gada 17. decembrī Rīgas dome ir piekritusi Čakstes pieminekļa celtniecībai. Deputāti atbalstīja pieminekļa celtniecību Brīvības bulvārī, posmā no Kalpaka bulvāra līdz Elizabetes ielai, tas ir, Brīvības bulvāra alejā.

Arī Rīgas Domes Pieminekļu padome 2002. gada 14. novembrī konceptuāli atbalstīja iniciatīvas grupas ideju celt pieminekli Čakstem. Padome iepazinās arī ar šā pieminekļa konkursa noteikumu projektu, kas paredzēja, ka piemineklis veidojams bronzas skulptūras formā uz granīta postamenta.

Atbalstu pieminekļa celšanai ir paudusi arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Ministru kabinets un Rīgas mērs Gundars Bojārs (LSDSP).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp