Foto: «Lintech»

Ziņojot par «Novell» nodomu tuvākajā laikā padarīt «SuSE Linux» par populārāko «Linux» distributīvu Baltijas valstīs, nepavisam nebijām domājuši, ka tas izraisīs šādu rezonansi.

Protams, asas diskusijas [s:1227] — tas nav nekas neparasts, it īpaši, ja tiek skarts tāds kutelīgs jautājums kā operētājsistēma «Linux». Ko mēs uzinājām par «SuSE Linux»? Nu, piemēram, «šitas Linux ir domāts čaiņikiem, kuri paši nemāk sainstalēties» (specis), «SuSe bieži paliek auksta, ir jāpaspēj pārkompilēt kerneli. Config tools ir tas, kā dēļ SuSe ir vērts likt.» (viedais), «Straadaa stabili un nav probleemu» (archijs), «3 dienas testēju jūsu produktu. Salīdzināju ar 4 līdzīgiem produktiem. Un nonācu pie secinājuma, ka esat 2 sliktākais.» (Laikabirojs). Taču ko nu mēs pavisam negaidījām, bija Latvijas «Amber Linux» izstrādātāju «Lintech» [s:1228] «Novell» paziņojumam. Kas tad «Lintech» ir sakāms?

««LinTech» apsveic «Novell» ar šādu soli [ienākšanu Latvijas tirgū] un vēl veiksmi. Ceram, ka kopīgiem spēkiem spēsim uzlabot «Linux» servisa kvalitāti, kas šajā biznesā ir pati svarīgākā sastāvdaļa, kā arī daudz sekmīgāk varēsim informēt sabiedrību par atvērtā koda iespējām un priekšrocībām.»

«Vēlreiz vēlamies uzsvērt, ka atsevišķajiem «Linux» distributīvu izstrādātājiem nebūtu vienam otru jāuzskata par konkurentiem. Mēs kopā veidojam jaunu tirgu, kur galvenais ir pakalpojums nevis prece. Cilvēki maksā nevis par kādas konkrētas firmas izstrādātu distribūciju, bet gan par atbalstu, dokumentāciju, zināšanu bāzi, iespēju izmantot zvanu centru, atjaunināšanu, īsāk sakot — problēmas risinājumu. Tāpēc «LinTech» aicina visus iedziļināties un izvērtēt priekšrocības, kas saistītas ar pāriešanu no «Microsoft» produktiem uz atvērtā koda risinājumiem. Mūsu speciālisti ir spējīgi sniegt kvalitatīvu palīdzību arī cilvēkiem, kas ir izvēlējušies «SuSE» un citas distribūcijas.»

«Mēs uzskatam, ka pašreizējā situācijā esam pulcinājuši labākos servisa speciālistus Latvijā, pērkot mūsu distribūciju cilvēki maksā tieši par risinājumiem un servisu. Vēlamies uzsvērt, ka pie mums var vērsties ļoti plašos IT jautājumos, kas neaprobežojas tikai ar «Linux» instalēšanu, bet arī sniedzas līdz padomiem atvērtā koda programmatūras lietošanā un arī problēmu risināšanai «Windows» vidē. Papildus mēs sniedzam arī vispārēja rakstura IT konsultācijas.»

Tā, lūk. Mūsuprāt, ļoti korekta jautājuma nostādne — Latvijas tirgus jau tā ir mazs un pieblīvēts, pie tam «Linux» tirgus uz vispārējā IT produktu fona ir pavisam miniatūrs. Varbūt tiešām labāk ir noskaidrot «protiv kogo druzhite?», nevis «kuram garāks»? Galu galā pirmais «Linux» izplatītāju uzdevums ir nevis pierādīt klientam, ka «mans «Linux» ir labāks par xxx «Linux»», bet gan pārliecināt potenciālos lietotājus, ka «Linux» ir adekvāta alternatīva «Windows» operētājsistēmām, gan paša produkta varēšanas, gan arī lietotāju atbalsta ziņā.

Arī «Apollo» mēģinās pielikt savu kuslo roķeli un tuvākajā nākotnē pastāstīt gan par to, kāpēc vispār lietotājiem vajadzētu izvēlēties «Linux», gan par to, cik vienkārši vai sarežģīti parastam mājas lietotājam ir pāriet uz «Linux», gan par to, kurš tad no šiem abiem - «Amber Linux» un «SuSE Linux» - mājas lietotājam ir ērtāks uzstādīšanā un izmantošanā. Stay tuned!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp