Personas, kas kopj bērnu līdz gada vecumam un vēlas saņemt bērna kopšanas pabalstu, nevar būt nodarbinātas, to paredz valdības šodien atbalstītie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā.

Līdz šim bērna kopšanas pabalsts tiks maksāts arī, ja persona strādāja nepilnu darba laiku.

Saskaņā ar grozījumiem bērna kopšanas pabalstu piešķirs personai, kas kopj bērnu līdz gada vecumam, ja šī persona nav nodarbināta vai ir nodarbināta un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Bērna kopšanas pabalstu arī turpmāk piešķirs no viena līdz divu gadu vecumam, ja persona nav nodarbināta vai ir nodarbināta un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vai atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kārtībai strādā nepilnu darba laiku.

Pabalstu nepiešķir, ja tajā pašā laikposmā otram no vecākiem ir piešķirts maternitātes pabalsts.

Grozījumi arī paredz, ka par dvīnīšiem, trīnīšiem vai vairāk vienās dzemdībās dzimušajiem bērniem par katru nākamo bērnu papildu bērnu kopšanas pabalstam tiks piešķirta piemaksa Ministru kabineta noteiktajā apmērā.

Plānots, ka likums stāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī. Tas vēl ir jāpieņem Saeimā.

Kā ziņots, plānots, ka nākamgad bērnu pabalsts vienam no jaunajiem vecākiem tiks maksāts 70% apmērā no vidējās algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas 12 mēnešu laikā pirms bērna piedzimšanas.

Minimālais bērnu kopšanas pabalsta apmērs nākamgad būs 56 lati mēnesī, bet maksimālais — 392 lati. Nestrādājošās māmiņas saņems pabalstu līdz 50 latiem mēnesī, bet personas, kuras kopj bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem, — līdz 30 latiem mēnesī.

Patlaban bērna kopšanas pabalsts par bērnu vecumā līdz 1,5 gadiem ir 30 lati mēnesī, bet par bērnu no 1,5 līdz 2 gadu vecumam — 7,50 lati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp