Ventspils mērs Aivars Lembergs aicina Konstantīna Čakstes pieminekļa celtniecības iniciatorus apsvērt iespēju pieminekli izvietot Ventspilī, informēja Ventspils pilsētas mārketinga nodaļas vadītājas vietniece Inga Aulmane. Šādu piedāvājumu Lembergs izteicis, jo Rīgā jau ilgstoši nevar atrast vietu Čakstes piemineklim.

«Ventspils būs ļoti pagodināta par iespēju kļūt par mājvietu nozīmīgajam Latvijas sabiedriskajam darbiniekam Čakstem veltītajam piemineklim un aicina jūs kā minētā projekta iniciatorus apsvērt iespēju izvietot pieminekli Ventspilī,» sacīts Lemberga paziņojumā presei.

Viens no pieminekļa izveides iniciatoriem advokāts Andris Grūtups atzinīgi novērtēja Lemberga iniciatīvu, taču sarunā ar aģentūru BNS norādīja, ka iniciatīvas grupa neatkāpsies no iecerētās vietas Rīgā — Elizabetes un Brīvības ielu krustojuma.

«Lemberga kunga piedāvājums ir ļoti iepriecinošs, viņš ir enerģisks cilvēks un acīmredzot sapratis šī pieminekļa nozīmīgumu,» teica Grūtups.

Jau vēstīts, ka Čakstes pieminekļa izveides iniciatīvas grupa vēlas pieminekli novietot Brīvības un Elizabetes ielu krutojumā pie valdības ēkas. Šo ieceri augustā noraidīja Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības un attīstības padome, taču kultūras ministre Helēna Demakova padomes lēmumu atcēla un uzdeva šo jautājumu izskatīt atkārtoti.

Čakste un viņa cīņas un domu biedri vācu okupācijas laikā 1943. gadā nelegāli vērsās pie rietumu sabiedroto nāciju valdībām ar aicinājumu atbalstīt demokrātiskas Latvijas atjaunošanu. Latvijas Centrālās padomes dalībnieki parādīja pasaulei latviešu demokrātiskos centienus un cīņas garu pret Latvijā tolaik esošo Vācijas un draudošo atkārtotu PSRS okupāciju. Čaksti arestēja gestapo, un viņš nomira 1945. gadā, kad viņu pārveda no vienas koncentrācijas nometnes uz otru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp