Foto: extremetech.com

Pirms nedēļas notikušajā «[s:1328]» rudens konferences laikā, kā jau tika paredzēts, «Intel» prezentēja vairākkodolu procesoru «Itanium». Pie tam tika paziņots, ka vairākkodolu procesori nebūs paredzēti tikai serveriem, bet arī galda un portatīvajiem datoriem.

Jaunajam «Itanium» procesoram dots koda nosaukums «Montecito». «Montecito» sastāv no 1,72 miljardiem tranzistoru un ir aprīkots ar 26,5 MB kešatmiņas, no kuriem 24 jeb 2x12 megabaiti ir trešā līmeņa jeb L3 kešatmiņa. Salīdzinājumā ar pašreizējiem «Itanium 2» (130nm) procesoriem «Montecito» skaitļošanas jauda pieaugs aptuveni par 25 procentiem. Paredzams, ka pirmie «Intel» divkodolu procesori parādīsies tirgū jau šā gada nogalē, savukārt vairākkodolu «Montecito» debija ir paredzēta 2006. gada sākumā.

Atgādināsim, ka AMD savus divkodolu «Opteron» procesorus demonstrēja augusta nogalē. «Intel« pārstāvji, jautāti par to, vai «Intel» gadījumā nav atpalicis no AMD vairākkodolu procesoru izstrādē, atbildēja, ka šīs nav sacīkstes.

Tāpat «Intel» konferencē prezentēja arī plānus par «Centrino» platformas evolūciju. «Centrino» nākotnē nomainīs platforma ar koda nosaukumu «Sonoma», kurai vajadzēja parādīties jau šī gada pēdējā ceturksnī, taču tagad tās iznākšana ir pārcelta uz nākamā gada pirmo ceturksni. «Sonoma» platformā tiks izmantota DDR2 atmiņa un 533 megahercu sistēmas kopne, kā arī «Alviso» mikroshēmojums (chipset) ar «PRO/Wireless 2915ABG», kas atbalsta jaunākās paaudzes «Wi-Fi» protokola 802.22 standartus a, b un g.

«Sonoma» sekotājs būs jauna platforma, kuras koda nosaukums ir «Napa». Šī platforma atbalstīs divkodola procesorus ar koda nosaukumu «Yonah», par kuriem pašlaik ir zināms tikai tas, ka tie tiks ražoti izmantojot 65nm tehnoloģiju. «Napa» ietvers arī jaunu grafisko mikroshēmojumu, kam dots koda nosaukums «Calistoga», un jaunu tīkla risinājumu «Golan».

Tāpar «Intel» aizvien lielākus spēkus velta klēpjdatoru baterijas darbības ilguma pagarināšanai. Kompānijas ir izvirzījusi mērķi līdz 2010. gadam sasniegt 8 stundas baterijas darbības laika.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp