/nginx/o/2018/07/11/8703702t1h2335.jpg)
Pie sāls lietošanas uzturā esam tā pieraduši, ka ēdiens, kuram nav pievienotas garšvielas vai sāls, šķiet bezgaršīgs. Tomēr ar sāls lietošanu uzturā nav jāpārspīlē, un, ja bez tā tomēr nevaram iztikt, tad jācenšas to lietot ar mēru vai arī izvēlēties kādu organismam mazāk kaitīgu produktu.
Sāls tiek iegūts raktuvēs un, pirms tas nonāk veikalu plauktos, tiek attīrīts no mehāniskiem piemaisījumiem, zemes. Veikalos nopērkams dažāda maluma pakāpes rupjais un smalkais sāls. Smalko sāli iegūst, rupjo sāli pārstrādājot ar vakuuma palīdzību.
Sāli nav ieteicams lietot uzturā, jo, piemēram, parastajā vārāmajā sālī ir 99,99% nātrija hlorīda. Un tieši nātrija jons tiek uzskatīts par veselībai kaitīgu, jo aiztur organismā šķidrumu, var radīt tūskas, paaugstināt asinsspiedienu. Šobrīd ir populāra sāls jodēšana — tiek uzskatīts, ka pat viegls joda deficīts var traucēt normālu augļa smadzeņu darbību (jods ieteicams grūtniecēm), palielināt vairogdziedzera saslimšanas un radīt risku saslimt ar vēzi. Tomēr arī jodētais ir tas pats sāls, kurā lielā daudzumā ir nātrija hlorīds.
Mazāks nātrija hlorīda daudzums (57%) ir Somijā ražotajā sālī «Pan Salt», ko var iegādāties aptiekās un lielveikalos. Lietojot šo sāli, uz pusi mazāk organismā tiks aizturēts šķidrums, turklāt «Pan Salt» sastāvā ir arī tādi mikroelementi kā kālijs un magnijs, kas nepieciešami sirds muskuļa darbībai. «Pan Salt» sastāvā ir arī jods (25 mg uz kilogramu).
Konsultēja ārste Inese Kuģe