Bankas «Baltija» (BB) likvidatore auditorfirma «BDO Invest Rīga» nepārsūdzēs Stokholmas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tika noraidīta uzņēmuma prasība pret BB kādreizējo auditoru «Coopers&Lybrand», informēja «BDO Invest Rīga» valdes priekšsēdētājs Andris Deniņš.

Stokholmas apgabaltiesa 1. septembrī noraidīja «BDO Invest-Rīga» prasību par 150 miljonu ASV dolāru (aptuveni 82 miljonu latu) piedziņu no «Coopers&Lybrand».

No BB līdzekļiem saskaņā ar tiesas lēmumu ir jāsedz tiesāšanās izdevumi — 37 miljoni Zviedrijas kronu (aptuveni 2,7 miljoni latu).

Kā skaidro Deniņš, analizējot Stokholmas tiesas spriedumu un ņemot vērā Latvijas juristu, kā arī BB zviedru advokātu atzinumus, vienīgais, ko varētu panākt Stokholmas apelācijas tiesā, būtu objektīvāks spriedums par BB auditora «Coopers&Lybrand» nolaidību 1993. gada audita veikšanā.

Taču pēc «BDO Invest Rīga» domām, ļoti sarežģīta, pat neiespējama pēc šā sprieduma ir apelācijas iesniegšana par naudas līdzekļu piedziņu no bijušajā BB auditora par nekvalitatīvo auditu, ņemot vērā spriedumā uzsvērto norādi uz tā laika komercbanku uzraudzības kvalitāti. «Līdz ar to auditora nolaidība pēc Stokholmas apgabaltiesas sprieduma ir grūti saistāma ar BB radītajiem zaudējumiem,» teikts «BDO Invest Rīga» paziņojumā.

Tādējādi BB likvidators secinājis, ka, pārsūdzot Stokholmas tiesas spriedumu, varētu pierādīt auditora nevērību, bet būtu neiespējami to saistīt ar zaudējumiem no neatgūtajiem kredītiem.

Uzņēmuma preses sekretārs Aldis Vaivars aģentūrai LETA sacīja, ka šis lēmums nenozīmē, ka BB likvidācijas process ir apstājies. «Bankas likvidācija turpinās, ir iesniegtas civilprasības, turpinās naudas atgūšana,» sacīja Vaivars.

Viņš gan uzsvēra, ka pat «simtprocentīga civilprasību apmierināšana» nespēs segt visus kreditoru prasījumus, kas ir vairāk nekā 200 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp