Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Bijušais Latvijas Bankas vadītājs un partijas «Jaunais laiks» (JL) priekšsēdētājs Einars Repše nevēlas komentēt «Bankas Baltija» (BB) likvidatora auditorfirmas «BDO Invest Rīga» lēmumu nepārsūdzēt Stokholmas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīta uzņēmuma prasība pret BB kādreizējo auditoru «Coopers&Lybrand».

JL preses sekretāre Ieva Zīberga, paužot Repšes nostāju, sacīja, ka «šī nav Repšes lieta». Jautājums par tiesas sprieduma pārsūdzēšanu ir bankas likvidatora kompetencē, uzskata Repše.

Finanšu ministra Oskara Spurdziņa (TP) padomnieks Modris Sprudzāns pauda, ka jautājums par sprieduma pārsūdzēšanu ir jāizlemj juristiem. Ja ir bijusi iespēja tiesas prāvā uzvarēt, spriedums bija obligāti jāpārsūdz. Savukārt nav iespējams atbalstīt līdzekļu šķērdēšanu, ja izredzes uzvarēt prāvā ir niecīgas.

Latvijas Bankas (LB) preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis plašākus komentārus par «BDO Invest Rīga» lēmumu pagaidām nesniedza, vien norādot, ka «LB šādu tiesas ieceltā likvidatora lēmumu pilnībā respektē».

Savukārt bijušais Ministru prezidents un AS «Vācijas-Latvijas banka» padomes priekšsēdētājs Vilis Krištopans, kas 1995. gadā darbojās Saeimas finanšu krīzes cēloņu izmeklēšanas komisijā, atzina — tā kā ir izskanējusi informācija, ka cerības atgūt naudu nav nekādas, šāds lēmums, iespējams, ir bijis pareizākais. Viņš gan piebilda, ka nav sekojis līdzi šim tiesas procesam, jo naudu BB neglabāja.

Stokholmas apgabaltiesa 1. septembrī noraidīja «BDO Invest-Rīga» prasību par 150 miljonu ASV dolāru (aptuveni 82 miljonu latu) piedziņu no «Coopers&Lybrand».

Vienīgais, ko varētu panākt Stokholmas apelācijas tiesā, būtu objektīvāks spriedums par BB auditora «Coopers&Lybrand» nolaidību 1993. gada audita veikšanā, uzskata «BDO Invest Rīga» valdes priekšsēdētājs Andris Deniņš.

Taču pēc «BDO Invest Rīga» domām, ļoti sarežģīta, pat neiespējama pēc šā sprieduma ir apelācijas iesniegšana par naudas līdzekļu piedziņu no bijušā BB auditora par nekvalitatīvo auditu, ņemot vērā spriedumā uzsvērto norādi uz toreizējo komercbanku uzraudzības kvalitāti. «Līdz ar to auditora nolaidība pēc Stokholmas apgabaltiesas sprieduma ir grūti saistāma ar BB radītajiem zaudējumiem,» teikts «BDO Invest Rīga» paziņojumā.

Tādējādi BB likvidators secinājis, ka, pārsūdzot Stokholmas tiesas spriedumu, varētu pierādīt auditora nevērību, bet būtu neiespējami to saistīt ar zaudējumiem no neatgūtajiem kredītiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp