Foto: order.1and1.com

«Linux» e-pasta klienti ir krietni progresējuši, to funkcionalitāte ir uzlabojusies un kļuvusi saprotamāka. Piedāvāju ieskatu trīs populārākajos e-pasta klientos, to novērtējumu un uzstādīšanas padomus.

«Linux» e-pasta programmatūra un realizācija sen vairs neatšķiras no alternatīvu operētājsistēmu piedāvājuma. Ir pagājuši laiki, kad parastam lietotājam «Linux» e-pasta programmatūru bija grūti konfigurēt un uzstādīt. Šobrīd bezmaksas «Linux» e-pasta klienti gandrīz pilnībā nodrošina to pašu funkcionalitāti, ko to alternatīva — komerciālie produkti. Ja uzstādīšanu veic «Linux» distributors, tad konfigurācija ir tiešām pārsvarā veiksmīgi izveidota un saprotama arī vienkāršam lietotājam. Nelielam ieskatam es aprakstīšu populārākos un veiksmīgākos «Linux» e-pasta klientus.

«[s:1733]»

Manuprāt, visspēcīgākais ir «Novell Evolution». Tas ir bezmaksas produkts, ko attīsta kompānija «Novell». Daudzi šo klientu atceras ar nosaukumu «Ximian Evolution». Kompāniju «Ximian» pagājušā gada augusta sākumā nopirka «Novell».

Šis produkts ir nogājis diezgan garu attīstības ceļu, piedzīvojis dažādus uzlabojumus, uzkrājis pieredzi un saņēmis apbalvojumus. Rezultātā ir radīta ļoti spēcīga alternatīva e-pasta un darba organizēšanas programmai «MS Outlook». «Evolution» iekļauta gan kontaktinformāciju apstrāde, gan laika plānošanas iespējas, gan labs protokolu atbalsts. Pievienojot bezmaksas «Evolution Connector», tas ir savietojams ar «MS Exchange» serveriem (jābūt aktivizētai «Outlook Web Access» pieejai). Šim klientam ir tiešām liels iespēju un funkciju klāsts.

Pēc savas uzbūves «Evolution» atgādina «MS Outlook». Ar šo klientu ir viegli darboties — tā uzbūve un vadība ir viegli un intuitīvi apgūstama. Ir visu standarta e-pasta protokolu atbalsts. Ērta priekšrocība ir vFolders — virtuālās mapes, kas ļauj reālā laikā apskatīt e-pasta vēstules. Piemēram, vienu virtuālo mapi var konfigurēt, lai tajā būtu tikai tās e-pasta vēstules, kam ir atzīme svarīgi (important), citu — lai tajā būtu tikai neizlasītās e-pasta vēstules.

Ir pieejami arī parastās mapes, kurās var glabāt e-pasta vēstules. Šeit palīgā nāk efektīvi filtri — var definēt, kā un kur izvietot mapēs ienākošos e-pasta sūtījumus. Piemēram, viena mape ir vienam e-pasta kontam, cita — citam, vēl kāda — vēstkopām.

Arī e-pastu noformēšana šeit ir nodrošināta labā līmenī. Varam izmantot HTML atbalstu, ir pieejams arī pareizrakstības pārbaudītājs (diemžēl pagaidām bez latviešu valodas atbalsta). Problēmas nesagādās arī liels e-pastu skaits, jo ir labi attīstīta resursu indeksācija, tāpēc meklēšana un sakārtošana norit ātri. Labi nodrošināts arī vairāku e-pasta kontu atbalsts, kas savienojumā ar filtriem un to pielietojumu pilnībā apmierinās standarta lietotāja vēlmes.

Ir padomāts arī par savietojamību — iespējams ievietot kontaktinformācijas sarakstus no citām programmām, kas atbalsta vCard standartu. Pievienojot jau pieminēto «Evolution Connector», programmai ir iespēja sadarboties ar «MS Exchange» serveriem un izmantot to iespējas (piemēram, kopējo darbu sadalījumu). Ir iespējams arī importēt e-pasta arhīvus no «MS Outlook Express», «Eudora» un citām programmām.

Šī gada trešajā ceturksnī tiek solīta «Novell Evolution 2.0» versija,  kurā būs ievērojami uzlabojumi un savietojamība ar «MS Exchange», «Novell GroupWise» būs integrēta jau pašā programmā. Lai gan šī programma nevar izdarīt visu, tomēr salīdzinoši tā spēj visvairāk, tāpēc es domāju, ka tas ir labākais risinājums vidējam lietotājam «Linux» vidē.

«Evolution» uzstādīšana ir atkarīga no izmantojamā «Linux» distributīva, tāpēc jāņem vērā distributīva izstrādātāju norādījumi. Tiesa gan, ļoti iespējams, ka šis e-pasta klients jau ir iekļauts «Linux» sistēmas sastāvā, tāpēc atsevišķa uzstādīšana nav nepieciešama, jo praktiski visi jaunie «Linux» distributīvi uzstādīšanas laikā piedāvā šo programmu uzstādīt. Tomēr es aprakstīšu manuālu «Evolution» uzstādīšanu populārākajos «Linux» distributīvos.

Uz «Debian» bāzētiem distributīviem konsolē ir jāizmanto komanda apt-get install evolution, kas lejupielādēs jaunāko versiju no «Debian» arhīviem un to uzstādīs. Uz RPM (RedHat Package Management) bāzētiem distributīviem («Mandrake», «Fedora», «SuSe» u.c.) ir jāizmanto izstrādātāju piedāvātie uzstādīšanas veidi vai universālā komanda konsolē wget -q -O — http://go.ximian.com |sh, kura lejupielādē un palaiž automātisko uzstādītāju, kas automātiski uzstādīs šo programmu no interneta. Var izmantot arī [s:1734] meklēšanu. Protams, visas uzstādīšanas darbības ir jāveic kā sistēmas administratoram, tas ir, root.

«Evolution» konfigurācija ir ļoti vienkārša — programma pati veiks konfigurāciju, secīgi uzdodot visus jautājumus par e-pasta klienta uzstādījumiem. To veic šādi: izvēlnē Rīki izvēlamies Uzstādījumi, kur grupā Pasta Konti ir jānoklikšķina uz pogas Pievienot. Šādā veidā programma izvadīs lietotāju cauri visiem nepieciešamajiem jautājumiem. Pirmoreiz lietojot programmu, jautājumi par e-pasta konta uzstādīšanu tiks uzdoti automātiski. Kā jau minēju, programma ir ļoti viegli un intuitīvi saprotama, tāpēc tiem, kas var tikt galā ar «MS Outlook», arī šeit nebūs nekādu problēmu.

«[s:1735]»

«KMail» ir e-pasta klients, kas pēc noklusējuma tiek izplatīts kopā ar KDE grafisko vidi, tāpēc ir guvis diezgan lielu popularitāti. Šis klients ir diezgan vienkāršs, ātrs un funkcionāls. Tas būs ērts cilvēkam, kuram nav īpašas prasības, ir laba pieredze darbā ar datoru un svarīgākais ir vienkāršība un ātrums. Šis klients atbalsta standarta e-pasta protokolus. Ir iespējams izveidot dažādas e-pasta mapes, taču diemžēl nav iekļautas tik funkcionālas un ērtas virtuālās mapes, kā tas ir «Evolution». Arī konfigurācija ir krietni grūtāka — jāpalauza galva, viss jāatrod un jāieraksta pašam. Programma diemžēl nav izveidota tā, lai cilvēks intuitīvi prastu uzsākt darbu un atrastu visas funkcijas. Tomēr, ja iemācās ar «KMail» darboties, tad šis e-pasta klients nesagādā problēmas. Šo klientu es ieteiktu lietot zinošiem cilvēkiem, kuriem e-pasta lasīšana un šķirošana nav galvenais dienas uzdevums, bet svarīgi ir ātri uzstādīt un sākt darboties, īpaši nelauzot galvu par to, ko tad īsti lietot.

«KMail» uzstādīšana parasti nav nepieciešama, jo šis e-pasta klients ir iekļauts pēc noklusējuma KDE lietojumprogrammu kopumā. Tomēr, ja šī klienta nav, tad ir iespējams izmantot [s:1736] (RPM bāzētiem distributīviem) vai komandu «apt-get install kmail» («Debian» bāzētiem distributīviem).

«KMail» konfigurācija ir komplicētāka par «Evolution». Būs nepieciešams izzināt programmas funkcijas un veidus, kā tādu vai citādu lietu izdarīt, lai tā ikdienā komfortabli darbotos. Lai izveidotu e-pasta kontu, ir jāuzstāda trīs atsevišķas lietas — identitāte, izejošo e-pasta sūtījumu serveris un ienākošo e-pasta sūtījumu serveris. Identitāte tiek uzstādīta šādi: Settings, Configure Kmail, sadaļa Identities un poga New. Šeit jāaizpilda viss prasītais. Nākamais — izejošie e-pasta serveri: turpat izvēlamies sadaļu Network, kur sadaļā Sending noklikšķinām uz pogas Add. E-pasta saņemšanas serveri ir jāuzstāda zem Receiving, kur jānoklikšķina poga Add.

«[s:1737]»

«Thunderbird» ir bezmaksas pārveidots «Mozilla Mail» e-pasta klients, kuram ir pievienoti uzlabojumi, bet dažas funkcijas likvidētas. «Mozilla Mail» un «Thunderbird» ir tuvi radinieki, tādēļ tikpat labi šo aprakstu var attiecināt uz «Mozilla Mail», kas arī ir bieži lietots «Linux» e-pasta klients. «Thunderbird» un «Mozilla Mail» lietojamības ziņā ir tuvāki «Evolution», jo arī ir veidoti, domājot par intuitīvi saprotamu saskarni. «Thunderbird» atbalsta pamata funkcionalitāti ar patīkamu saskarni, kā arī visus standarta e-pasta protokolus, ieskaitot IMAP.

Īpaši gribu uzsvērt to, ka «Thunderbird» ir iebūvēts spēcīgs nevēlamā e-pasta filtrs, kuru ir iespējams arī ar laiku apmācīt, tiesa gan, arī «Evolution 2.0» būs iekļauta šāda iespēja. Diemžēl man šis «Thunderbird» iebūvētais filtrs radīja vairākus kļūdainus e-pasta novērtējumus, tādējādi dažas vajadzīgas vēstules tika marķētas kā nevēlams e-pasts, tādēļ acīmredzot ir jāieliek papildu pūliņi apmācībā.

Ir iespēja mainīt rīkjoslu izskatu, lejupielādēt noderīgus funkcionalitātes papildinājumus (extensions). «Thunderbird» izstrādātāji un atbalstītāji ir krietni padomājuši arī par vizuālo izskatu - internetā ir iespējams atrast diezgan daudz grafisko tēmu ([s:1738]). Diemžēl nav ļoti ērtas lietas — virtuālo mapju — un nav labas savietojamības ar «MS Exchange». Jebkurā gadījumā šie trūkumi nav noteicošie un programma kopumā ir vērtējama ļoti augstu. Šo programmu es ieteiktu tiem, kuri augstu vērtē vizuālo baudījumu, ātrumu, vienkāršību, bet tomēr ir prasīgi pret saskarni un funkcionalitāti.

«Thunderbird» uzstādīšana kā jau jebkura «Linux» programmatūra variējas no distributīva, tāpēc, kā jau minēju iepriekš, ir jāizvērtē izstrādātāju piedāvātie varianti un līdzekļi. Taču vienmēr der standarta variants — RPM bāzētiem «Linux» distributīviem [s:1739], «Debian» bāzētiem — apt-get install mozilla-thunderbird.

«Thunderbird» konfigurācija diezgan līdzīga «Evolution», jo vajadzīgajiem jautājumiem programma pati izved cauri, arī saskarne ir ļoti labi uztverama un intuitīvi saprotama. Lai izveidotu e-pasta kontu, izvēlnē Tools izvēlamies Account Settings. Šajā logā var ērti rediģēt e-pasta kontus, pievienošana notiek ar Add Account.

Kā jau atvērtā koda programmatūrā pieņemts, ir ļoti daudz alternatīvu. Katrs var izvēlēties no lielā e-pasta klientu skaita savu, tomēr parastam vidusmēra lietotājam vislabākie būs «Evolution» vai «Thunderbird» («Mozilla Mail»), jo tajos uzsvars likts uz vieglu izprotamību un lielu funkcionalitāti. Vienīgais mīnuss — abas programmas ir prasīgas resursu ziņā, tāpēc uz veciem datoriem es ieteiktu «KMail» vai kaut ko tikpat robustu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp