Kā Repše tiek galā ar parādiem?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Jaunā laika» līderim Einaram Repšem, atstājot Ministru prezidenta krēslu un kļūstot par vienkāršu Saeimas deputātu, strauji samazinājās arī alga. Proti, premjera algu viņš sev noteica 2200 latu apmērā, taču Saeimas deputāta pamataldziņa ir vien 716,8 lati. Neviļus rodas jautājums — no kādiem gan līdzekļiem ekspremjers un bijušais Latvijas Bankas vadītājs spēj segt lielos kredītus, kas ņemti dažnedažādu nekustamo īpašumu iegādei?

«Tas temats ir izsmelts,» pavisam īsi atcirta Repše, izdzirdot «Vakara Ziņu» jautājumu, vai iespējams ar deputāta aldziņu vien tikt galā ar kredītu segšanu. Jāatgādina, ka pērn Repše iegādājās vairākus nekustamos īpašumus Vidzemē, Latgalē un Kurzemē vairāk nekā 300 000 latu vērtībā. Turklāt tiek runāts arī par to, ka šovasar Repše atkal ņēmis kredītus nekustamā īpašuma iegādei.

Repše rīkojies neētiski

Repšes darījumi ar nekustamajiem īpašumiem, turklāt vēl ārkārtīgi izdevīgie kredītu noteikumi mudināja izveidot speciālu parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Komisijas vadītājs Jānis Šmits «Vakara Ziņām» norādīja: «Vai viņš ir pārkāpis likumu, vai viņš ir vainīgs? — to noteiks tiesībsargājošās instances. Es personiski, kā mācītājs, kā deputāts, kā vienkārši Latvijas pilsonis, uzskatu, kas tas ir amorāli. Tā nedrīkst rīkoties. Plus vēl apsaukāt citus par korumpantiem, par bezgožiem un pērkamo Saeimu.» Proti, sašutumu rada fakts: ak, viņš nodarbojies ar nekustamā īpašuma pirkšanu laikā, kad bijis premjers. Lai gan tolaik aizbildinājies ar aizņemtību un daudzkārt atteicies tikties ar toreizējās koalīcijas partneriem. «Einars Repše ir rīkojies neētiski. Daudzi ministri nevarēja satikt Einaru Repši — viņam bija ļoti saspringts darba grafiks. Ļoti aizņemts: viņš nodarbojās ar nekustamā īpašuma pirkšanu,» izteicās Šmits.

Repše neesot sadarbojies ar komisiju. Protams, bijušo premjeru jau varēja atvest arī piespiedu kārtā, taču, kā norādīja Šmits, komisija nav tik zemu kritusi, lai mēģinātu kādu piespiedu kārtā atvilkt.

Pērn lielākais Repšes ienākums bija alga

Parlamentārā izmeklēšanas komisija ir atklājusi, ka Repše viesis izmaiņas savu nekustamo īpašumu sarakstā. Turklāt šovasar atkal ņēmis kredītus nekustamā īpašuma iegādei.

Jau pērn, iegādājoties septiņus nekustamos īpašumus (Latgalē pie Rāznas ezera, Vidzemē un īpašumu tik bieži apspriestajā Kolkas pagastā), ekspremjers iztērēja ap 323 718 latu. Pērn amatpersonas deklarācijā Repše uzrādījis, ka viņa parādsaistības pārsniedz 717,18 latus, 637 899,18 ASV dolārus un 644 941,22 eiro.

Savukārt pērnā gada ienākumi Repšem bijuši vien 37 215,75 lati un 825,54 dolāri. Turklāt dolāros minētā summa ir ienākumi no ASV vērtspapīriem, dividendēm. Tajos, atbilstoši deklarācijā sniegtajām ziņām, viņš ieguldījis 810 089 ASV dolārus. Lielākos ienākumus Repšem veidoja tieši premjera alga — kopumā 25 968,01 lati. Repšes bezskaidrās naudas uzkrājumi pērn bija 14 431,18 lati un 5613,4 ASV dolāri.

Daži Saeimas deputāti, Repšes darījumu pētnieki jau izteikušies, ka «Jaunā laika» līderim ir ne visai spoža finansiālā situācija. Lai gan — šogad viņa ieņēmumus būs vairojuši ienākumi par pārdotajām gleznām. Kad Repše atstāja premjera amatu, «Vakara Ziņas» sazinājās ar vairākām bankām, kurās toreizējais Ministru prezidents bija ņēmis kredītus. Atbildes bija līdzīgas: attieksme nemainīsies, taču bankām ir svarīgi klienta ienākumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu