Sabiedrisko attiecību pakalpojumi ir salīdzinoši ienesīga nozare ne vien privātās nodarbinātības jomā, bet arī valsts iestādēs — šādi secināja Diena, salīdzinot valdības ministru padomnieku ienākumus. Vairāk saņemošo padomnieku galvgalī atrodas triju Tautas partijas (TP) ministru — aizsardzības, ārlietu un kultūras — padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Mārtiņš Vanags. Trīs TP ministriem padomus finanšu un ekonomikas jautājumos sniedz arī Rīgas domes deputāts Edmunds Krastiņš, ienākumu ziņā gan ievērojami atpalikdams no M.Vanaga.

TP ministru padomnieku ražīgums jo īpaši izceļas uz citu ministriju fona. Kā liecina Dienas veiktā aptauja, nevienas citas partijas ministriem padomus nesniedz vieni un tie paši cilvēki. Tiesa, salīdzinoši lieli ienākumi ir arī vairāku citu partiju ministru padomniekiem. Ap Ls 1000 kopā ar dāsnām piemaksām saņem ekonomikas ministra Jura Lujāna (LPP) padomnieki. Līdzīgs atalgojums ir arī ministru prezidenta biedra Aināra Šlesera (LPP) padomniekiem. Salīdzinoši augstas ir arī premjera Induļa Emša (ZZS) padomnieku alga.

Vairīdamies runāt par konkrētajiem gadījumiem, politologs un korupcijas pētnieks Valts Kalniņš uzsver, ka no jautājumiem par valsts iestādēs strādājošo darba algu apmaksas lielumu varēs izvairīties tad, ja uz visām amatpersonām tiks attiecināta objektīva atalgojumu sistēma. Taču apstākļos, kad šādas sistēmas nav vai arī tā ir nepilnīga, varot rasties jautājumi par atalgojuma adekvātumu.

Triju kungu kalps

23 gadus vecais M.Vanags, kurš pats sevi dēvē par triju kungu kalpu, sniedz padomus TP pārstāvjiem — ārlietu ministram Artim Pabrikam, aizsardzības ministram Atim Slakterim un kultūras ministrei Helēnai Demakovai. «Galvenais, ko no manis gaida ir idejas negaidīti problēmu risinājumi… politiķiem ir iespējas šīs idejas pieņemt vai noraidīt,» viņš saka. M.Vanags, kurš sabiedriskās attiecības apguvis praksē, pašlaik ar pārtraukumiem turpina studēt filozofiju. Augstākās izglītības viņam vēl nav. Iepriekš viņš strādājis sabiedrisko attiecību jomā un Latvijas nacionālās bibliotēkas (LNB) atbalsta fondā. Padomu sniegšana ministriem tagad esot pamatdarbs. Lai arī TP tuvu stāvošs cilvēks, M.Vanags nav partijas biedrs, bet esot uzticīgs «labēji konservatīvās politikas ideāliem».

Ārlietu ministrijā (ĀM) M.Vanaga pienākumos ietilpst ne vien padomu sniegšana ministram, bet arī preses sekretāres konsultēšana un citi jautājumi. Par to viņš saņem 252 latu pamatalgu un Ls 431 saskaņā ar vadības līgumu. Vēl 20% no pamatalgas jeb Ls 50 viņam tiek piemaksāti par darbu īpašos apstākļos. Tāda pati piemaksa ĀM ir arī E.Krastiņam, kurš vēl konsultē arī kultūras un finanšu ministrus. Piemaksa par īpašiem darba apstākļiem ir viens no veidiem, kā esot iespējams palielināt ĀM darbinieku algas, Dienai stāsta ministrijā. Vairums kas saņem šīs piemaksas strādā brīvdienās, vai kontaktējas ar citu valstu diplomātiem, kad Latvijā ir vēls. M.Vanags nezināja, ka viņam ir šāda piemaksa, taču uzsvēra, ka arī viņam nākoties strādāt saspringtā darba režīmā, arī sestdienās un svētdienās.

Aizsardzības ministrijā M.Vanaga ienākumi ir vien alga Ls 252 apjomā, tad daudz prāvāku atalgojumu viņš saņem Kultūras ministrijā (KM). Šeit bez Ls 252 algas viņš saņem vēl Ls 733 par darbu pie LNB projekta. «Cilvēkiem bibliotēka asociējas tikai ar Gunara Birkerta skici. Taču viņi nezina, kas būs bibliotēkas iekšienē, ko bibliotēka piedāvās,» M.Vanags skaidro plašo sabiedrisko attiecību speciālista darbības lauku saistībā ar LNB. Tā kā LNB projekta īstenošanā nepieciešamos sabiedrisko attiecību pakalpojumus drīzumā sāks sniegt KM konkursā uzvarējusī kompānija P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības, tad M.Vanaga darbs šai jomā mazināšoties.

Tiesa, ministru konsultēšana nav viņa vienīgais darba lauks. M.Vanags ir arī TP deputāta Māra Kučinska palīgs, par to saņemot Ls 352. Uz Dienas lūgumu apstiprināt ziņas, ka nereti Saeimā redzamais M.Vanags raksta runas TP pārstāvjiem, viņš atteica, ka nevēlas šo jautājumu «vulgarizēt». Pēc Dienas aprēķiniem, M.Vanaga ieņēmumi kopumā mēnesī ir vairāk nekā 2300 latu pirms nodokļu nomaksas.

Meklē kompetentus padomniekus

Uz jautājumu, kā viņš kļuvis par ministru padomnieku, M.Vanags atsaka: «Biju pazīstams. Latvijā visi viens otru pazīst.» Savukārt kultūras ministre H.Demakova uzsver, ka padomniekus M.Vanagu un E.Krastiņu pieaicinājusi, vadoties pēc kompetences un profesionalitātes kritērijiem. Pēc ministres domām, bijušais finanšu ministrs E.Krastiņš ir viens no labākajiem ekonomistiem Latvijā. M.Vanags kļuvis par viņas padomnieku, jo viņam ir pieredze dēļ sabiedrisko attiecību jomā. «Ministrei vienlaikus ir svarīgi, lai padomnieki būtu neparasti domājoši un gudri cilvēki,» H.Demakovas teikto atstāsta viņas preses sekretāre Gunda Ignatāne.

A.Pabrika preses sekretāre Dagnija Stuķēna uzsver, ka padomnieku izvēlēšanās ir «partijas iekšējā lieta», un atturas no sīkākiem komentāriem. Savukārt TP preses sekretārs Arno Pjatkins bilst, ka ministri ņem par padomniekiem cilvēkus, kurus «paši izvēlas atbilstoši šo cilvēku kompetencei».

Padomnieki un viņu atalgojums (Ls)

Premjers Indulis Emsis (ZZS)

Andrejs Panteļējevs, nacionālā drošība. Alga — 250, vadības līgums — 750

Ilona Līce, sabiedriskās attiecības. Alga — 250, vadības līgums — 550

Ilze Stobova, sociālie jautājumi. Alga — 250, vadības līgums — 650

Andris Razāns, ārlietas. Alga — 250, vadības līgums — 650

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP)

Dainis Liepiņš, satiksme, investīcijas, Rīgas osta. Alga — 242

Uģis Magonis, dzelzceļa, jūrniecības, tranzīta jautājumi. Alga — 250

Mārcis Vilcāns, izvērtē ienākošos dokumentus. Alga — 240, vadības līgums — 500

Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers

Inga Pelša, padomniece, Alga — 250, vadības līgums — 740

Reinholds Pelše, padomnieks, Alga — 250, vadības līgums — 740

Ivars Gulbis, padomnieks, Alga — 250, vadības līgums — 650

Aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP)

Ingūna Gulbe, ekonomikas jautājumi. Alga — 252, piemaksa par konsultācijām — 648

Līvija Millere, likumdošanas jautājumi, atbildes uz karavīru sūdzībām. Alga — 252, piemaksa — 120

Andrejs Krastiņš, juridiskie jautājumi, konsultācijas krīzes situāciju vadības un pretterorisma pasākumu jomā. Alga — 252, piemaksa — 580

Mārtiņš Vanags, sabiedriskās attiecības. Alga — 252

Iveta Užule, ārlietu jautājumi. Alga — 252

Ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP)

Mārtiņš Vanags, sabiedrisko attiecību jautājumi. Alga — 252, piemaksa par darbu īpašos apstākļos — 50, vadības līgums — 431

Edmunds Krastiņš, ekonomiskie jautājumi. Alga — 252, piemaksa par darbu īpašos apstākļos — 50, vadības līgums par papildus darba veikšanu — 211

Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP)

Pēteris Leiškalns, ģimeņu un bērnu sociālo garantiju jautājumi. Alga — 200

Ekonomikas ministrs Juris Lujāns (LPP)

Iveta Balode, padomniece preses un sabiedrisko attiecību jautājumos. Alga — 252, piemaksa par darbu īpašos apstākļos — 100, vadības līgums — 400, izņēmuma līgums — 425

Ritvars Priede, ekonomikas jautājumi. Alga — 250, piemaksa — 100, vadības līgums — 300, izņēmuma līgums — 305

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (TP)

Edmunds Krastiņš, finanšu jautājumi un analīze. Atalgojums — 300

Modris Sprudzāns, sabiedriskās attiecības. Alga — 860

Aivars Tiesnesis, finanšu jautājumi. Alga — 75

Aivars Strakšas, VID jautājumi. Alga — 75

Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP)

Aivars Hermanis, autortiesību jautājumi. Alga — 229

Aija Francmane, korupcijas jautājumi. Alga — 252

Krists Leiškalns, sabiedriskās attiecības un jautājumi, kas saistīti ar ministrijas struktūrvienību darbu. Alga — 252, vadības līgums — 400

Izglītības un zinātnes ministrs Juris Radzevičs (LPP)

Edgars Vaikulis, plāno ministra dienas kārtību, informēt sabiedrību par ministra darbu. Alga — 250, vadības līgums — 650

Sergejs Ancupovs, mazākumtautību jautājumi. Alga — 250, vadības līgums — 350

Kārlis Greiškalns, pašvaldību jautājumi. Alga — 250, vadības līgums — 100

Ausma Cimdiņa, augstākās izglītības un zinātnes jautājumi. Alga — 250

Kultūras ministre Helēna Demakova (TP)

Mārtiņš Vanags, sabiedriskās attiecības un ar LNB saistītie jautājumi. Alga — 252, vadības līgums — 733, Ls 14,65 par piedalīšanos LNB iepirkuma komisijas sēdēs un Ls 37 par katru atklāta konkursa iepirkuma komisijas sēdi.

Edmunds Krastiņš, finanses un ekonomika. Alga — 252

Labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS)

Rolands Broks, juridiskie jautājumi, tikšanās ar iedzīvotājiem. Alga — 250

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Andrejs Radzevičs

Evija Kopštāle, ekonomikas jautājumi. Alga — 252

Solvita Boldane, padomniece — biroja vadītāja. Alga — 500

Tieslietu ministre Vineta Muižniece (TP)

Arvīds Dravnieks, administratīvo tiesību jautājumi. Alga — 252, vadības līgums —150

Veselības ministrs Rinalds Muciņš

Viktors Jurkovskis, padomnieks juridiskajos jautājumos. Alga — 250

Larisa Šefere, farmācijas un veselības aprūpe. Alga — 300

Andrejs Spridzāns, ārstniecības jautājumi. Alga — 300

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS)

Didzis Jonovs, padomnieks sabiedriskajās attiecībās Alga — 250, vadības līgums — 80% algas (Ls 200), 20% mainīgā daļa

Henrijs Avots, padomnieks valsts pārvaldes jautājumos. Alga — 300

Viesturs Silenieks, padomnieks ostu jautājumos.Alga — 50

Alvis Birkovs, padomnieks tautsaimniecības jautājumos Alga — 150

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS)

Ingūna Gulbe, lauksaimniecības preču tirgi, saimniecisko procesu analīze. Alga — 252

Jānis Lapše, situācijas lauksaimniecībā analīze. Alga — 252

Elmārs Švēde, uzņēmēju informēšana par integrācijas ES procesu. Alga — 200

Īpašo uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Nils Muižnieks (LPP)

Nataļja Ķīse, sabiedriskās attiecības. Alga — 252, papildus pienākumi — 100

Avots: ministru preses dienestu sniegtā informācija

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp