Foto: «Novell»

«Novell» vakar paziņoja, ka izmantos savu patentu portfeli, lai aizsargātu savus atvērtā koda programmatūras piedāvājumus tirgū.

[s:2259] stāstīts, ka kompānija izmantos savu patentu portfeli, lai aizsargātos pret juridiskiem uzbrukumiem atvērtā koda risinājumiem. Paziņojums ir sniegts ar mērķi vēlreiz pārliecināt klientus, ka viņi var droši izvēlēties atvērtā koda risinājumus, zinot, ka viņiem ir spēcīgs «Novell» atbalsts patentu jautājumos.

«Atvērtais kods ir tehnoloģija, kas ārkārtīgi ātri izplatās. Kā modelis, kas attīstās sadarbības dēļ, tas piedāvā tādu programmatūras apjomu ekonomiju un kvalitāti, kuru tradicionālajiem programmatūras piegādātājiem ir grūti sasniegt. Ieguvēji ir informācijas tehnoloģiju klienti, jo tas dod vairāk inovāciju un lielākas izvēles iespējas,» sacīja «Novell» priekšsēdētājs un izpilddirektors Džeks Mesmens.

«Savu disruptīvo īpašību dēļ atvērtais kods apdraud spēcīgās intereses, no kurām dažas pretojas, izvirzot nepārliecinātas apsūdzības par intelektuālā īpašuma riskiem atvērtā koda tehnoloģijās. Patlaban «Novell» aktīvi iesaistās savas piedāvātās programmatūras — gan patentētās, gan atvērtā koda — aizsargāšanā, paziņojot par vēlmi izmantot savu patentu portfeli, lai palīdzētu mūsu klientiem. Mēs aicinām arī citus piegādātājus, kuriem ir attiecīgie patenti, rīkoties līdzīgi.»

«Novell Rīga» vadītājs Jānis Treijs norāda, ka apņemšanās aizsargāt atvērtā pirmkoda risinājumus, izmantojot savas patentu tiesības, kliedē korporatīvo klientu bažas par iespējamām juridiskām problēmām, izmantojot šos risinājumus. Kopā ar ««Linux» aizsardzības programmu» šis paziņojums dod vēl lielāku pārliecību klientiem par atvērtā koda risinājumu ieviešanu. «Ar šo paziņojumu «Novell» nevis ierobežos atvērtā koda programmatūras izmantošanu, bet gan veicinās, ļaujot klientiem nebaidīties, ka tai pēkšņi var uzrasties komercīpašnieks,» norāda Jānis Treijs.  

Atvērtā koda tehnoloģiju straujais pieaugums pēdējo gadu laikā radījis labvēlīgu vidi konkurencei IT tirgū, kurā «Linux», «Apache», «MySQL», «JBOSS» un citas vadošās tehnoloģijas piedāvā jaunas iespējas uzņēmumiem, kuri vēlas iegūt lielāku vērtību un labākus rezultātus no savām IT sistēmām. Ieguvēji ir klienti, jo viņi var brīvi izvēlēties tehnoloģiju risinājumus. «Novell» politikas izklāstā paskaidrots, kāpēc «Novell» klienti var pieņemt šos lēmumus, balstoties uz tehniskajām īpašībām, drošību, pakalpojumu kvalitāti un vērtību, nedomājot par patentu jautājumiem.

«Ar atvērtā koda programmatūru saistītie intelektuālā īpašuma riski ir tādi paši kā patentētajai programmatūrai,» sacīja «Novell» galvenais jurists Džozefs Lasala. ««Novell» aizsargā intelektuālo īpašumu esošajā dažādo sistēmu vidē, kur līdzās pastāv patentēto un atvērtā koda risinājumi. Lai arī patentiem ir nozīmīga loma intelektuālā īpašuma aizsargāšanā, to izmantošana dažiem piegādātājiem nedod nekādas priekšrocības, lai ietekmētu klientu izvēli. Mēs uzskatām, ka klientiem jāvar brīvi pieņemt pirkšanas lēmumus, balstoties uz tādiem faktoriem kā cena, vērtība, drošība un apkalpošana, nevis baidoties no intelektuālā īpašuma apstrīdēšanas.»

«Mūsu pieeja ir aizsargāt klientu izvēli, nevis apdraudēt to un atbalstīt jauninājumus, kas raksturīgi atvērtā koda modelim,» piebilda Mesmans. «Ar šo politiku paziņojam, ka izmantosim savus patentus, lai aktīvi aizsargātu «Novell» atvērtā koda tehnoloģijas pret trešo pušu apgalvojumiem par patenta piederību. Mēs izmantosim patentus tiem mērķiem, kādiem sākotnēji patenti tika izveidoti, — lai veicinātu jauninājumu radīšanu, nevis samazinātu klientiem izvēles iespējas. Ceram, ka mūsu darbība šajā jomā stimulēs citus patentu īpašniekus ieņemt līdzīgu nostāju.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp