Psoriāze jeb zvīņēde

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Victor Vaughan

Psoriāze jeb zvīņēde ir hroniska ādas slimība, kas pazīstama jau no Hipokrata laikiem. Zvīņēdei raksturīgie izsitumi ļauj to viegli atpazīt.

Visbiežāk galvas matainā daļā, uz elkoņu un ceļu atliecēm, muguras lejasdaļā un uz sēžamvietas redzami sārti, labi norobežoti plankumi, kas klāti ar sudraboti baltām, viegli noņemamām zvīņām. Tomēr izsitumi var būt jebkurā ķermeņa daļā, un to lielums ir ļoti dažāds — sākot no punktveida līdz plašiem un saplūstošiem. Izsitumi parasti neniez.

Ja pirmie zvīņēdes izsitumi rodas galvas matainā daļā, var iedomāties, ka pastiprināti veidojas blaugznas. Vairāki psoriāzes slimnieki ārsta padomu lūguši pēc tam, kad ilgstoši un nesekmīgi izmēģinājuši dažādus pretblaugznu šampūnus. Psoriāzei raksturīgās zvīņas veido nenobriedušas ādas šūnas. Slimības gadījumā ādas virskārtas šūnas nomainās 10 reižu ātrāk nekā veselā ādā; šūnu kārtas nomaina cita citu, radot ādas lobīšanos.

Psoriāze nav lipīga

Šai slimībai raksturīga sezonalitāte — ir gan vasaras, gan ziemas forma, no kurām pēdējā sastopama biežāk. Ziemas formas gadījumā uzliesmojumi ir rudenī un ziemā, bet vasarā vērojama uzlabošanās.

Psoriāzes gaita nav prognozējama. Tā kā slimību nevar pilnīgi izārstēt, ar to jāiemācās sadzīvot. Ļoti svarīga ir pareiza ādas kopšana, kā arī medikamentu izvēle un lietošana.

Vispārīgā ādas kopšana

Nav ieteicams no psoriāzes izsitumiem plēst zvīņas. Pierodiet neaiztikt izsitumus uz elkoņiem! Izsitumu berzēšana un kasīšana padarīs ādas iekaisumu vēl spēcīgāku. Ādai atveseļojoties, baltās zvīņas pakāpeniski izzudīs.

Ja izsitumi sāk niezēt, jūs varat mazināt niezi,

  • uz dažām minūtēm piespiežot izsitumiem mitru kabatlakatiņu;
  • mitrinot izsitumu virsmu ar remdenu sālsūdeni un pēc tam ierīvējot ar vazelīnu vai maigu roku krēmu;
  • vēdinot telpu, jo slikta ventilācija ietekmē ādu;
  • ādu ietekmē arī pārāk liels vai mazs telpas mitrums;
  • valkājot ērtu apģērbu.

Mēģiniet izvairīties no nobrāzumiem, ieskrāpējumiem un iegriezumiem, jo tie var radīt psoriāzes uzliesmojumu bojājuma vietā.

Vannošanās

Katru dienu vannošanās nav nepieciešama, jo pēc pāris nedēļām tā padarīs jūsu ādu sausu. Ja iespējams, ik dienu mazgājieties dušā. Ūdens nedrīkst būt ne pārāk karsts, ne pārāk auksts. Lietojiet vienkāršas ziepes bez ārstnieciskām piedevām. Izvairieties no smaržīgu ziepju lietošanas, it īpaši ja jums ir alerģija pret smaržvielām. Vienmēr noslaukiet ādu, neļaujiet tai nožūt. Rūpīgi noslaukiet ādu kroku vietās — aiz ausīm, padusēs, nabas un cirkšņu apvidū, zem krūtīm, kāju pirkststarpās.

Kosmētikas lietošana

Ja jums ir alerģija pret smaržvielām, lietojiet mazalerģiskus līdzekļus. Daudzos kosmētiskos līdzekļos izmantotās smaržvielas ir ķīmiski līdzīgas smaržu sastāvā esošām.

Protams, jūs varat lietot dekoratīvo kosmētiku, nebaidoties, ka tā varētu veicināt izsitumu izplatīšanos.

Drošas zāles pat ilgstošai ārstēšanai

Agrāk psoriāzi ārstēja stacionārā, un ārstēšana bija ilgstoša un dārga. Pašlaik 70–80% gadījumu psoriāzi ar labiem panākumiem var ārstēt ambulatoriski. Pasaulē un arī Latvijā pieejami efektīvi pretpsoriāzes recepšu medikamenti. Tie nomāc psoriāzei raksturīgo ādas virskārtas šūnu paātrināto vairošanos un veicina to nobriešanu. Tienesatur glikokortikoīdus, un tāpēc tos var droši lietot arī ilgstoši, kā tas bieži nepieciešams psoriāzes gadījumā. Ilgstoša un atkārtota lietošana nemazina zāļu efektivitāti. Turklāt psoriāzes slimniekiem medikamenta iegādi pret ārsta recepti daļēji apmaksā slimokase.

Ievēro!

Latvijas Psoriāzes biedrība ir slimnieku pašpalīdzības organizācija, kuras uzdevums ir saliedēt zvīņēdes slimniekus un viņu ģimenes locekļus, izveidot interešu klubu, palīdzēt risināt psiholoģiskās problēmas ģimenē un darbavietā un ar masu saziņas līdzekļu starpniecību iepazīstināt sabiedrību ar psoriāzes slimnieku problēmām. Īpaši svarīgi ir palīdzēt risināt pusaudžu un jauniešu psiholoģiskās problēmas. Ārstnieciskais centrs aizstāj ārstēšanos stacionārā vieglas un vidēji smagas psoriāzes gadījumā. Centrā regulāri konsultē dermatologs, un ir iespējams veikt nepieciešamās ārstnieciskās procedūras un gūt padomus pareizai ādas kopšanai.

Latvijas Psoriāzes biedrības adrese — Rīgā, Lauku ielā 1–13, LV-1009, tālr. 9514360.

Raksts sagatavots pēc A. Rajevskas, I. Sjucillo un M. Karpovičas rokasgrāmatas psoriāzes slimniekiem «Cīnīties un sadzīvot»».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu