Cik jādzer C vitamīns?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:«Apollo» arhīvs

Kopš Dr. Linus Paulings saņēma Nobela prēmiju par pētījumiem C vitamīna megadevu lietošanā, daudzi C vitamīnu rij bez jēgas.

Vai C vitamīnu var lietot megadevā?
C vitamīns ir turpat vai katrā mājā. Mēs to iebarojam gan bērniem, gan sev, gan arī mājdzīvniekiem. Parasti C vitamīnu lieto, ja ir iesnas un gripa, kaut gan nav medicīnisku pierādījumu, ka C vitamīns paātrinātu izveseļošanos vai novērstu šīs slimības.

Par megadevu sauc devu, kas pārsniedz 5 g.

Diētas ārsts Atis Tupiņš atgādina, ka organismam vajadzīgā C vitamīna deva joprojām ir 80–100 mg dienā. Taču, uzņemot C vitamīnu sintētiska preparāta veidā, tas uzsūcas daudz sliktāk. Piemēram, apēdot 1 g C vitamīna, tiek izmantoti apmēram 250–300 mg šā preparāta. C vitamīns organismā neuzkrājas, bet uzkrājas tā radītais efekts. Tādēļ vasarā un rudenī uzturā ieteicams maksimāli lietot augļus un dārzeņus, kas ir C un arī citu vitamīnu avots.

C vitamīna megadevas daži ārsti iesaka īpašos gadījumos, lai pasargātu no sirds slimībām un infarkta, ko izraisa asinsvadu aizsērēšana un holesterīna nogulsnēšanās tajos. Pats Dr. Paulings katru dienu ieņēma 18 g C vitamīna (tās ir ~300 ieteicamās dienas devas pieaugušam) un mira 93 gadu vecumā.

Jaunākie pētījumi apšauba šādu praksi, norādot, ka C vitamīna megadevas var padarīt neelastīgas artērijas.

Ko mēs zinām

C vitamīns ir ļoti spēcīgs antioksidants, kas stiprina imūnsistēmu (veicina interferona producēšanu, kas cīnās pret slimībām un stimulē T šūnu veidošanos).

Antioksidējošās īpašības ļauj mazināt līpīdu producēšanu smadzenēs un novērst brīvo radikāļu kaitējumu visā organismā.

Senāk cilvēki ēda dabisku pārtiku — graudus, saknes, riekstus un citus augus. Mūsu dienās tiek izolēti un/vai sintezēti atsevišķi vitamīni, minerālvielas vai piedevas, kas tiek lietotas bez balstvielām, un organismam ne vienmēr ir viegli noturēt līdzsvaru. Tas īpaši attiecas uz aknām, kam tiek «sajaukta galva» kā veikt vielmaiņu, radot organismā disharmoniju.

Kur problēma

Dr. Paulings un citi viņa domubiedri uzskatīja, ka atšķirā no citiem zīdītājiem, cilvēki ir zaudējuši spēju producēt C vitamīnu un ka lielas devas palīdz saglabāt veselību.

C vitamīna megadevu piekritēji apgalvo, ka jālieto iespējami lielāka deva, kas neizraisa caureju. Daudziem cilvēkiem šī deva varētu būt pat 10 g. Taču devas, kas pārsniedz 1,25 g mazina hroma uzsūkšanos un kalcija izmantošanu organismā. Neizmantotais kalcijs savukārt var izgulsnēties artērijās.

Iespējamie risinājumi

Ārsts Atis Tupiņš redz vienkāršu risinājumu: «Lietot uzturā vairāk dabiskas pārtikas. Tā ietver zaļumus, kas satur daudz dabīga C vitamīna un nerada blaknes, ko var izraisīt vitamīna sintētiskās formas.

Ēdiet saldos piparus, pētersīļus, kivi, apelsīnus, greipfrūtus, brokoļus u. c. Piemēram, vienā apelsīnā ir 60 mg C vitamīna. Apēdiet vakarā vēl greipfrūtu un būsit saņēmis dienā vajadzīgo C vitamīna devu. Daudz C vitamīna ir arī ķiplokos, svaigos un skābētos kāpostos u. c.

C vitamīna un bagātinātāju megadevas vienmēr jālieto piesardzīgi. Vislielākais labums organismam būs tad, ja pret to izturēsies saudzīgi.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu