Foto: rationalmind.net

Otrdien, 30. novembrī, Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa pirmo reizi piesprieda 80 stundu piespiedu darbus Aleksandram K. par pirātisku kompaktdisku tirdzniecību tirgū «Latgalīte».

Pret Aleksandru K. ierosinātas vēl divas krimināllietas saskaņā ar Latvijas Krimināllikuma 149. pantu — par autortiesību objektu nelikumīgu realizāciju, gūstot materiālu labumu, kā arī par to uzglabāšanu, pārkāpjot autortiesības, atkārtoti gada laikā.

Tiesa apmierināja arī programmatūras ražotāja «Microsoft» prasību par kompensācijas piedziņu 476 latu apmērā no vainīgā par nelegāli izgatavotas uzņēmuma produkcijas tirdzniecību. Aleksandrs K. pirmo reizi aizturēts, pārdodot nelegālus kompaktdiskus «Latgalītē», pirms vairāk nekā desmit mēnešiem — šā gada 24. janvārī. 20. augustā viņš ticis aizturēts atkārtoti, tāpēc ierosinātas divas krimināllietas.

Šis ir pirmais gadījums, kad pirātisku disku tirgotājam bez citiem soda mēriem tiek piemēroti arī piespiedu darbi. Līdz šim par nelegālu disku tirdzniecību «Latgalītē» bijis notiesāts tikai viens tirgotājs, kam piespriests maksāt naudas sodu. Kopumā Latvijā par nelegāli izgatavotu programmatūras kompaktdisku tirdzniecību tikušas ierosinātas tikai apmēram piecas lietas, kas bijušas noformētas kā administratīvi pārkāpumi. «Uzskatu, ka soda mērs atbilst likumam, ņemot vērā to, ka, policijai veicot kontrolpirkumu, tika atklāta un pierādīta tikai viena pirātiska kompaktdiska tirdzniecība. Tāpat Aleksandru gaida nākamie tiesas spriedumi, kas varētu būt bargāki. Uzskatu, ka sodīt ar piespiedu darbu ir lietderīgāk nekā piespriest nosacītu brīvības atņemšanu. Tomēr pierādīt šāda veida organizēto noziegumu patiesos apmērus, kas mērāmi miljonos latu, ļoti lielā mērā neļauj novecojušās Latvijas Kriminālprocesa kodeksa normas, kas bijušas spēkā vēl padomju okupācijas laikā un ir neefektīvas demokrātijas un tirgus ekonomikas apstākļos,» atzīst BSA pilnvarotais pārstāvis advokāts Jānis Bordāns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp