Foto: deviceforge.com

Tā kā plakanā paneļa (flat-panel) displeju tehnoloģijas attīstās straujiem tempiem, drīz varēs izgatavot lokanus displejus. Tiesa, lietotājiem būs jāgaida kādi desmit gadi, līdz pārdošanā parādīsies lieli pilnkrāsu lokāmie displeji, prognozē Taivānas Industriālo tehnoloģiju pētījumu institūta (ITRI) speciālisti.

Valdības atbalstītās zinātnisko pētījumu (R&D) organizācijas — Elektronisko pētījumu un pakalpojumu organizācija (Electronics Research and Services Organization — ERSO) — pētnieki pašlaik strādā pie displeju izveides uz lokanu polimēru materiālu bāzes atšķirībā no pašreizējo plakanā paneļa displeju ražošanā izmantotajiem cietajiem stikla substrātiem TFT-LCD (Thin-Film Transistor Liquid Crystal Display — plāno plēvju tranzistoru šķidro kristālu displejs) un OTFT (Organic Thin-Film Transistor — organisko plāno plēvju tranzistors) tehnoloģijām. Šie izstrādes projekti sola būtiski mainīt displeju ražošanas industriju un radīt iespēju izgatavot dažādas ikdienas ierīces ar lokaniem displejiem.

Realizējot ITRI R&D projektus, jau izgatavoti lokano displeju prototipi, kas darbojas. Viens no tiem tika parādīts žurnālistiem, kas apmeklēja ERSO. Prototips, kura pamatā ir OTFT tehnoloģija, izgatavots pagājušajā gadā. Tas ir pavisam vienkāršs modelis, kurā nav iekļauta draivera mikroshēma, kas ļautu attēlam ekrānā mainīties. Pagaidām uz polimēra substrāta ir uzdrukāts vienkāršs zīmējums, kas veido uzrakstu ERSO ITRI. Tas parādās, kad displejs tiek ieslēgts, šādi demonstrējot, ka pamata koncepcija darbojas.

«Nākotnē mēs plānojam izveidot uz lokanā substrāta arī elektroniskas shēmas — draiveru, atmiņas un bezvadu tīklu mikroshēmas,» pastāstīja ERSO Plakanā paneļa displeju tehnoloģijas nodaļas direktora vietnieks Čengs Čungs Lī.

ERSO pie plakanā paneļa displeju tehnoloģijām strādā 181 pētnieks, viņu uzmanības lokā ir tādas tehnoloģijas kā LTPS (Low-Temperature PolySilicon — zemas temperatūras polisilīcijs) TFT-LCD, LCOS (Liquid Crystal On Silicon – šķidrie kristāli uz silīcija), CNT-FED (Carbon NanoTube Field-Emission Displays — oglekļa nanocaurulīšu lauka emisijas displeji) un lokanie displeji.

ITRI cer, ka šie R&D pasākumi atmaksāsies, un, spriežot pēc pašreizējiem rezultātiem, plāno sākt ražot pilnkrāsu lokanos displejus, ko varēs sarullēt un ievietot, piemēram, pildspalvā, pēc astoņiem, desmit gadiem. Taču mazāki displeji atsevišķiem lietojumiem, piemēram, mazām zīmēm vai pulksteņiem, varētu būt pieejami jau pēc pāris gadiem. Lokano displeju ražošanas sākšana šiem specifiskajiem lietojumiem palīdzēs noslīpēt ražošanas procesus un likt pamatus sarežģītāku ierīču, piemēram, televizoru, izgatavošanai.

Taču ITRI nav vienīgā organizācija, kas nodarbojas ar pētījumiem displeju tehnoloģijās. Šā gada maijā Japānas sabiedriskā raidorganizācija «Nippon Hoso Kyokai» (NHK) demonstrēja lokano displeju prototipus, kas tiek izstrādāti tās R&D laboratorijā Tokijā. Tikai nepilnu milimetru biezie NHK displeji bija ar pietiekamām krāsu un punktu iespējām, lai tajos varētu rādīt vienkāršu kustīgu tekstu.

Līdzīgus displejus izstrādā arī citas pētniecības organizācijas. Februārī ASV armija noslēdza 43,7 miljonu dolāru vērtu līgumu ar Arizonas štata universitāti par Armijas lokano displeju centra (Army Flexible Display Center) izveidi. Tas izstrādās lokanus monitorus ar mazu strāvas patēriņu datoriem, ko karavīri varēs ņemt līdzi kaujas apstākļos.

Ar lokano displeju tehnoloģijas izstrādi nodarbojas arī «Koninklijke Philips Electronics N.V.». Janvārī «Philips» paziņoja, ka «Polymer Vision N.V.» iniciatīvas «Philips Technology Incubator» ietvaros izstrādāts organiskas bāzes piecu collu QVGA (320 x 240 pikseļu) aktīvās matricas displejs ar 85 dpi (punkti collā) izšķirtspēju un divu centimetru liekšanas rādiusu (minimālo rādiusu, kādā ekrānu var saliekt, to nesalaužot), izmantojot «Philips Research» izstrādāto tehnoloģiju.

Kā pastāstīja uzņēmuma pārstāvji, uz šīs tehnoloģijas pamata «Polymer Vision» izstrādā lokano displeju, ko var izmantot kopā ar mobilo tālruni. Kad displejs netiek lietots, to var sarullēt un noglabāt. Lai to varētu lietot, tas jāatritina un jāsavieno ar mobilo tālruni, izmantojot Bluetooth, tā nodrošinot lietotājam iespēju izmantot lielāku ekrānu nekā parasto mobilā tālruņa ekrānu.

Lokanos displejus varētu lietot arī ikdienas apģērbā. Septembrī «France Télécom SA» demonstrēja lokano krāsu displeju uz LED (Light-Emitting Diodes — gaismu izstarojošas diodes) pamata, ko var integrēt apģērbā, piemēram, T kreklā. Displejs ir ar Bluetooth pievienots mobilajam tālrunim, un lietotāji, izmantojot MMS (Multimedia Messaging Service — multimediju ziņojumu sūtīšanas pakalpojums), var apmainīties ar zīmējumiem un animācijas attēliem, pastāstīja uzņēmuma pārstāvji. Pašlaik Francijā jau izmēģina šādu ekrānu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp