Foto: stochastic.nu

To, ka «Linux», iespējams, ir lētāks un efektīvāks risinājums salīdzinājumā ar citām operētājsistēmām, visi ir dzirdējuši. Bet kāda ir situācija ar «Linux» lietotāju atbalstu Latvijā? Vai sākotnējais «Linux» lētums nevar radīt lielas problēmas un izmaksas vēlākā tās ekspluatācijā?

«Linux» ir arvien lielāka loma programmatūras tirgū un firmu pakalpojumos. Pašreizējo situāciju Latvijas «Linux» atbalsta pakalpojumu sfērā varētu salīdzināt ar ledus iešanu, jo firmas sāk eksperimentēt un piedāvāt aizvien daudzveidīgākus risinājumus.

Runājot par «Linux» tehnisko palīdzību, var teikt, ka patlaban jebkura nopietna datorfirma vispārējā līmenī reāli spēj nodrošināt lietotāju atbalstu. Tiesa, vairumā gadījumu tas netiek īpaši uzsvērts un balstās uz speciāliem līgumiem. Savukārt tās firmas, kas tieši orientējas uz «Linux» pakalpojumu sniegšanu, nodarbina vairāk «Linux» speciālistu. Šādu uzņēmumu atbalsts parasti ir profesionālāks un kvalitatīvāks, cenas sabalansētākas un bieži vien arī lētākas.

Tā kā Latvijā vēl nav vērojama «Linux» masveida lietošana, pārsvarā šīs operētājsistēmas izmantojošo biroju lietotāju atbalstu organizē un nodrošina paša uzņēmuma algots sistēmu administrators. Diemžēl šāds risinājums neder tiem uzņēmumiem, kuriem nav šāda darbinieka. Tad ieteicams būtu atbilstošas «Linux» speciālistu firmas atbalsts (regulārs vai neregulārs, tas ir, pēc vajadzības).

Lai arī «Linux» pakalpojumu sniegšanu deklarē visai daudz Latvijas datorfirmu, dažas no tām tos tomēr ir konkrētāk definējušas, detalizētāk izstrādājušas un atsaucīgāk reaģē uz pieprasījumiem, tā ļaujot cerēt uz labāku un profesionālāku sadarbību šīs operētājsistēmas atbalstā.

Viena no šādām firmām ir «[s:3785]» — konsultatīva firma, kas vairāk orientējas uz specifiskiem risinājumiem, ar pieredzi nestandarta projektu izstrādē, kā arī lielo un noslogoto sistēmu arhitektūras izveidē. Tā piedāvā izstrādāt dažādus risinājumus arī «Linux» videi, sniedz «Linux» atbalsta pakalpojumus, iespējams arī noslēgt ilglaicīgu atbalsta līgumu. Piedāvā palīdzību uzņēmumiem sistēmadministratoru meklējumos. Jaunus datorus ar «Linux» nepārdod, bet ir sadarbības partneri, kas var piegādāt tehniku.

Tiek sniegti arī apmācības pakalpojumi, instruktāža. Piemēram, divu dienu mācības darbā ar «Linux» pie klienta, izmantojot klienta datorus, projektoru un risinot reālus darba uzdevumus. Tas maksā 227 latus. Var uzstādīt 5–10 datoru biroju ar vienu serveri divās dienās par arī aptuveni 227 latiem. Ja pērk pilnu pakalpojumu — plānojumu, izmēģināšanu, ieviešanu, migrāciju, apmācību, konfigurācijas dokumentāciju, rezerves kopiju sistēmas palaišanu, drukāšanas un datņu servera uzstādīšanu, pilnīgu konfigurāciju —, jārēķinās aptuveni ar mēnesi un 1133 latiem. Darbojas visā Latvijā, tiesa, tas sadārdzina, jo par transporta pakalpojumiem jāmaksā klientam. Izmanto «Fedora Core 2», «SuSe», «RedHat».

Savukārt «[s:3786]» ir vairāk tieši uz «Linux» orientēta firma, kas piedāvā dažādus specifiskus risinājumus, izstrādā dažādus projektus, bet ar datortehnikas tirdzniecību nenodarbojas. Tā piedāvā «Linux» atbalstu, un iespējama arī apmācība. Firma ir iztulkojusi un pielāgojusi Latvijas likumdošanai grāmatvedības programmatūru «SQL-Ledger», piedāvā uzstādīt «Linux» termināļus, tas ir, «Linux» darbastacijas tiek izmantotas tikai attēlošanai, bet aktīvā datu apstrāde notiek centrālajā serverī. Šāda sistēma ļauj izmantot vecus datorus, jo, lai darbinātu mūsdienīgu programmatūru, atliek iegādāties tikai vienu jaudīgu centrālo serveri. Izmanto uz «RedHat» bāzētus distributīvus, ieskaitot «Red Hat 9», «Fedore Core 1», «RHEL», «Whitebox EL». «Linux» darbastacijas uzstādīšana ir vislētākā — 20 latu —, arī stundu darbs ir lētāks — 10 latu par stundu. Diemžēl pakalpojumi tiek sniegti tikai Rīgā.

«[s:3787]» izstrādā savu «Debian» versiju — «Amber Linux» —, sniedz atbalsta pakalpojumus, tirgojas arī ar datortehniku un drīzumā atvērs veikalu (jau ir atvērts — redakcijas piebilde), kā arī plāno atvērt interneta klubu. Ja tiek pirkts jauns dators ar «Linux», par uzstādīšanu ir ievērojamas atlaides, bet, ja tiek noslēgts administrēšanas pakalpojumu līgums, «Linux» uzstāda bez maksas. Starp citu, administrēšanas pakalpojumu līgumcenas ir diezgan zemas — sākot ar 10 latiem mēnesī par datoru, cenā iekļaujot palīdzības sniegšanu uz vietas un atbalstu pa tālruni. Un to arī šī firma akcentē.

Drīzumā tiek plānots ieviest arī maksas līniju «Linux» atbalstam. Minēšu piemēru, kas raksturotu šīs firmas pakalpojumu izmaksas, ja netiek noslēgts atbalsta līgums. Uzstādot piecpadsmit datoru, tiek ņemtas vērā vienas darbstacijas uzstādīšanas izmaksas 35 latu apmērā, tātad 15 varētu izmaksāt 525 latus. Šajā cenā ietilptu visa konfigurācija, uzstādīšana, datu pārnešana. Ja būtu nepieciešams izveidot tīklu vai pieslēgt koplietošanas printeri, tas varētu izmaksāt 15 latu par stundu, papildu darbu veikšana varētu būt aptuveni 1,5–2 stundas. Zīmīgi, ka uzstādīšanas maksā ir iekļauta arī datu pārnešana, pielāgošana, ko citas firmas rēķina atsevišķi kā stundu darbu.

Vairāk informācijas par cenām un piemēriem dzīvē var iegūt firmas mājas lapā. Pamatā atbalsts tiek sniegts savai «Linux» versijai, «Amber», taču atbalsts tiek nodrošināts arī «Red Hat», «SuSE», «Mandrake», «Gentoo», «Slackware» distributīvu lietotājiem. «LinTech» darbojas visā Latvijā un plāno izvērst savu darbību arī Baltijas valstīs. Piebildīšu vēl, ka šī firma ir noslēgusi līgumus ar vairākiem datortehnikas tirgotājiem, tāpēc ir iespējams iegādāties «Amber Linux» arī citās firmās.

Ja novērtē «Linux» atbalsta perspektīvas, esošā situācija vieš optimismu, jo pavisam drīz tirgū var ienākt tāds gigants kā «Novell» ar «SuSe Linux» (jau ir ienācis — redakcijas piebilde) un dzirdēts, ka «MA-1» un «Capital» eksperimentē, kā arī daudzas citas firmas klusām apgūst «Linux» pakalpojumus un jau ļoti drīz var nākt klajā ar definētu un izstrādātu pakalpojumu klāstu.

Papildus speciālistu firmu sniegtajai palīdzībai lietotājs var smelties noderīgu informāciju dažādos interneta resursos. «Linux» lietotāju sabiedrība ir ļoti draudzīga un vienmēr gatava dalīties pieredzē, kā atrisināt dažādas «Linux» problēmas. Visstabilākais un aktīvākais resurss, kur var iegūt palīdzību jautājumos par «Linux» Latvijā, ir lvusers [s:3788] (list). Pieejams arī diskusiju arhīvs, kurā var atrast ļoti daudz noderīgas informācijas. Jau labu laiku neaktīvs, bet izstrādes stadijā esošs resurss ir «[s:3789]». Pēc kāda laika tas varētu būt centrālais «Linux» tīmekļa resurss Latvijā, tāpēc to noteikti ir vērts iegaumēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp