Foto: old-computers.com

Jau nedēļas sākumā sāka virmot baumas, ka kompānija «IBM» grasās pārdot savu personālo datoru biznesu. Tagad šīs baumas guvušas oficiālu apstiprinājumu — un pircējs ir Ķīnas kompānija «Lenovo».

Kā ziņo «IBM» pārstāvji, «Lenovo» pārņems «IBM» personālo datoru ražošanas nodaļu «IBM Personal Computing Division», kas nodrošina personālo datoru izstrādi, ražošanu, pārdošanu un apkalpošanu. Tas nozīmē, ka «Lenovo» rokās nonāks «IBM» ražošanas līgumi un apmēram 10 000 strādājošo, no kuriem apmēram 40% tiek nodarbināti Ķīnā, kā arī pazīstamā «Think» zīmolu saime, ieskaitot klēpjdatoru zīmolu «ThinkPad». Tāpat «Lenovo» tiks pie «IBM» ar personālo datoru izstrādi saistītajiem izpētes un produktu attīstības (R&D) centriem, «IBM» produktu izplatīšanas kanāliem, klientiem un sadarbības partneriem, kā arī saistībām ar tiem.

Protams, nebūt nav tā, ka «Lenovo» norēķināsies, pacels cepuri, atvadīsies no «IBM» un turpmāk vairs uz ielas pēdējo nesveicinās — abas kompānijas turpinās ciešu sadarbību arī nākotnē. Noslēgtā vienošanās paredz, ka abas kompānijas izveidos stratēģisku aliansi. «Lenovo» kļūs par ekskluzīvu «IBM» personālo datoru piegādātāju — tas nozīmē, ka «IBM» nepārtrauks piedāvāt personālos datorus, tos vienkārši būs ražojusi «Lenovo». Savukārt «IBM» kļūs par priviliģētu «Lenovo» pakalpojumu un klientu finansēšanas risinājumu piegādātāju. Turklāt «IBM» sola palīdzēt «Lenovo» jaunu produktu izstrādē, pārdošanā un mārketingā.

Tiek ziņots, ka vismaz pagaidām «ThinkPad» un «ThinkCentre» datori tiks pārdoti gluži kā līdz šim — ar «IBM» nosaukumu, tad uz datoriem parādīsies arī «Lenovo» nosaukums, visbeidzot «IBM» vārds no datoru nosaukuma pamazām sāks izzust. Analītiķi prognozē, ka rezultātā «IBM» jeb «Lenovo» datori varētu kļūt lētāki. Tiesa, zināmas bažas ir par to, vai tikpat augsta saglabāsies izstrādājumu kvalitāte.

Rezultātā «Lenovo» kļūs par trešo lielāko datoru ražotāju pasaulē, tūdaļ aiz «Dell» un «HP», ar apmēram 8% pasaules tirgus. Tiesa, analītiķi gan prognozē, ka abām šīm kompānijām tagad izdosies vēl vairāk palielināt savu tirgus daļu, ņemot vērā, ka biznesa pārņemšanas process varētu būt samērā ilgs un komplicēts. Kā ziņo «IBM», «Lenovo» uz «IBM» kontu pārskaitīs 1,75 miljardus ASV dolāru, kā arī nodos «IBM» rīcībā 18,9 procentus kompānijas akciju apmēram 600 miljonu ASV dolāru vērtībā. Tādējādi «IBM» kļūs par otru lielāko «Lenovo» akcionāru aiz «Lenovo Holdings». Paredzams, ka darījums pilnībā tiks noslēgts nākamā gada otrajā ceturksnī.

Jāsaka, situācija ir samērā ironiska, jo tieši kompānija «IBM» 1984. gadā radīja pirmo PC arhitektūras personālo datoru un, varētu teikt, arī radīja PC tirgu kā tādu. Taču jāatzīmē, ka kompānija no personālo datoru ražošanas un tirdzniecības pamazām atkāpusies jau ilgāku laiku un šis ir tikai loģisks šā procesa noslēgums. Jau 1999. gadā «IBM» pārtrauca pārdot personālos datorus mazumtirdzniecībā, piedāvājot tos tikai saviem korporatīvajiem klientiem, savukārt pirms pāris gadiem «IBM» pārdeva kompānijai «Sanmina» visas savas personālo datoru ražotnes.

Kāds tad ir «Lenovo» ieguvums? Kā stāsta kompānijas pārstāvji, galvenais ieguvums ir tas, ka šis darījums beidzot dos iespēju kompānijai padarīt savu vārdu un produktus zināmus un pieejamus arī ārpus Āzijas, kļūstot par patiesi starptautisku kompāniju. Kompānija dibināta jau 1984. gadā un pa šo laiku kļuvusi par lielāko datoru ražotāju Ķīnā un vienu no lielākajām Āzijā. Savukārt «IBM» šis darījums dos lielisku pieeju milzīgajam un strauji progresējošajam Ķīnas tirgum.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp