Foto: «msn.de»

«Komerccentra DATI grupa» izplatītā Normatīvo aktu informācijas sistēma (NAIS) padarīta pieejama jebkuram interesentam, ieviešot norēķinu sistēmu ar īsziņām no mobilā tīkla.

Turpmāk, lai piekļūtu kādam NAIS datu bāzē glabātam dokumentam, nav jābūt sistēmas abonentam — atliek tikai atrast konkrēto normatīvo aktu [s:3947] interneta versijas datu bāzē, izlasot anotāciju, pārliecināties, vai tas ir meklētais, un nosūtīt vienu paaugstināta tarifa īsziņu no mobilā tālruņa, lai iegūtu piekļuvi dokumentam. Dažu sekunžu laikā tiks nosūtīta atbildes īsziņa ar piekļuves kodu, kas jāievada interneta lapā.

Vienas īsziņas cena, ieskaitot PVN, ir 0,95 lati. Piekļuves kods ir derīgs viena dokumenta apskatei. Neizlietota koda derīguma termiņš ir 30 dienas. Lai iegūtu piekļuves kodu, «Latvijas Mobilā telefona» abonentiem jāsūta īsziņa ar tekstu «NAIS» uz numuru 9301060, bet «Tele2» abonentiem — uz numuru 6000765. No nākamā gada sākuma pakalpojums būs pieejams arī «Triatel» klientiem.

««NAIS SMS» ir ļoti ērts pakalpojums mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī citām juridiskām vai privātpersonām, kurām piekļuve normatīvajiem aktiem nav nepieciešama tik intensīvi, lai izdevīga būtu sistēmas pastāvīga abonēšana,» norāda Linda Strenga, «Komerccentra DATI grupa» NAIS daļas vadītāja. «Piekļuve NAIS ar īsziņu var aizstāt arī atsevišķas jurista konsultācijas vai ilgu tiesību aktu studēšanu, jo sistēmā likumi apkopti tieši tādā redakcijā, kāda ir spēkā konkrētajā brīdī.»

Internetā ir atrodamas arī citas tiesību aktu datu bāzes, taču tajās likumi tiek publicēti, kādi tie ir pieņemšanas brīdī, savukārt labojumi un grozījumi tiek publicēti atsevišķās sadaļās, tādēļ, lai secinātu, kāds tad konkrētais likums ir šodien, jāpieliek zināmas pūles. Piemēram, lai izsekotu, kāds īsti ir šobrīd spēkā esošais Administratīvo pārkāpumu kodekss, lietotājam būtu jāizskata vēl padomju laikā pieņemtais oriģināls un vairāk nekā 90 grozījumu. Turpretī NAIS datu bāzē Administratīvo pārkāpumu kodekss ir lasāms aktuālajā redakcijā.

Būtiski, ka iespējams apskatīties arī to, kādā redakcijā likums bijis spēkā, piemēram, pirms gada vai jebkurā citā laika posmā. Tāpat iespējams arī atsevišķi aplūkot grozījumus, ja tas ir vajadzīgs.

NAIS datu bāze pēdējos gados kļuvusi arvien populārāka. Valsts svētkos, šā gada 18. novembrī, tiešsaistē tika atvērts pēc kārtas jau divmiljonais dokuments. Pirmais miljons tika sasniegts piecus gadus pēc sistēmas interneta versijas palaišanas 2003. gada janvārī, bet otrā miljona sasniegšanai bija vajadzīgi tikai nepilni divi gadi. Kopā sistēmas lokālajai un interneta versijai šobrīd ir vairāk nekā 1600 pastāvīgo abonentu, taču reālais lietotāju skaits ir krietni lielāks, jo uzņēmumos piekļuvi NAIS parasti izmanto vairāki darbinieki.

Svarīgi arī, ka novembrī klajā nācis atjauninājums sistēmas lokālajai versijai. Tas nodrošina uzlabotu ātrdarbību, kā arī nodrošina sasaisti ar Eiropas Savienības tiesību aktiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp